Săptămânalul german Der Spiegel a anunţat vineri că a depus o plângere în justiţie, susţinând că a fost spionat de serviciile de informaţii americane în 2011, relatează AFP.
Plângerea a fost depusă vineri la Parchetul Federal din Karlsruhe (sud-vest) pentru spionaj şi "încălcarea secretului corespondenţei", a precizat pe site-ul său principalul săptămânal de informaţii din Germania, recunoscut pentru anchetele sale.
"O notă secretă a Cancelariei sugerează că Spiegel a fost monitorizat de către serviciile de informaţii în 2011", scrie săptămânalul.
Potrivit revistei, CIA l-ar fi prevenit pe responsabilul cu serviciile de informaţii din cadrul Cancelariei, Günter Heiss, că Der Spiegel dispune de o sursă din interiorul Guvernului german.
"Într-o notă secretă a Cancelariei se evocă în mod explicit" contacte între această sursă, un colaborator apropiat al lui Heiss, şi revistă, susţine Der Spiegel.
Guvernul german a negat acuzaţiile în faţa unei comisii de control parlamentar, unde au fost invocate cauze bugetare pentru a justifica transferul respectivului angajat, adaugă Der Spiegel.
Dosarul este în prezent analizat de comisia parlamentară de anchetă privind operaţiunile de spionaj ale NSA, scrie Der Spiegel, adăugând că guvernul german nu a făcut nimic pentru a clarifica acest caz.
Joi, ambasadorul SUA în Germania a fost convocat de guvernul condus de cancelarul Angela Merkel în urma unor noi dezvăluiri ale WikiLeaks conform cărora NSA a spionat mai mulţi miniştri germani, relansând un scandal care a afectat relaţiile dintre Berlin şi Washington.
Germanii, extrem de sensibili la problemele privind datele private, în special din cauza experienţei dictaturilor nazistă şi comunistă, au fost şocaţi de dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden privind un vast sistem de supraveghere electronică desfăşurat de serviciile americane în Germania.