x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nu pupăm Schenghen în 2011

Nu pupăm Schenghen în 2011

de Sînziana Stancu    |    08 Apr 2011   •   13:42

Afirmaţia îi aparţine liderului eurodeputaţilor PSD, Cătălin Ivan, care a explicat cauzele majore de amânare cu încă un an a intrării României în spaţiul Schengen. În conferinţa de presă de astăzi (vineri, n.r.), Ivan a afirmat că situaţia evaziunii fiscale din vămile din România este una reală, adăugând că în timp ce instituţiile statului român par mai puţin interesate sunt interesate să investigheze aceste cazuri,  instituţiile europene au, în schimb, un interes major în acest sens, întrucât 75% din sumele colectate din taxe vamale sunt destinate bugetului UE şi numai 25% rămân în bugetul unui stat membru.

Europarlamentarul PSD a mai precizat că, în prezent, OLAF investighează fraudele din vămi şi că, la sfârşitul lunii august sau septembrie, va elabora un raport amplu pe evaziunea din vămile statelor membre, cu prioritate pe evaziunea vamală din România şi Bulgaria.

Nu în ultimul rând, Ivan a ţinut să precizeze că în prezent interesul autorităţilor europene privind lupta împotriva fraudei este mult mai mare decât acum un an sau doi, date fiind interesele financiare pe timp de criză ale Uniunii Europene.  "E clar ce impact a avut scandalul din vămile din România când s-a aflat la ce nivel e evaziunea fiscală. Interesul Uniunii Europene este direct", a spus Ivan, care a subliniat că răspunsul la întrebarea privind amânarea aderării României la Schenghen ţine de faptul că şi contribuţia la bugetul UE a fost afectată de corupţia din sistemul naţional.

×