x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Număr record de jurnaliști închiși abuziv

Număr record de jurnaliști închiși abuziv

de Şerban Mihăilă    |    15 Dec 2017   •   18:45
Număr record de jurnaliști închiși abuziv
Sursa foto: BrianAJackson/Getty Images/iStockphoto

Pentru al doilea an la rând, numărul jurnaliștilor închiși în lumea întreagă a atins un maxim istoric, ajungând, în 2017, la 262. SUA și alte puteri occidentale nu au reușit să exercite presiuni eficiente asupra țărilor considerate de mare risc pentru mass-media –Turcia, China și Egiptul-, în încercarea de a îmbunătăți un climat deprimant pentru libertatea presei, arată un raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

Numărul jurnaliștilor închiși în lumea întreagă a atins un nou record în 2017 și, pentru al doilea an consecutiv, peste jumătate dintre cei trimiși în spatele gratiilor pentru activitatea lor provin din Turcia, China și Egipt. Statistica dezvăluie „un eșec deplorabil al comunității internaționale, care nu a reușit să abordeze eficient criza globală a libertății presei”, se arată în raportul anual al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), organizaţie neguvernamentală independentă pentru libertatea presei, cu sediul la New York. Departe de a-i izola pe liderii regimurilor care au manifestat un comportament totalitar, Statele Unite, în mod special, s-au apropiat de dictatori precum președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și președintele Chinei, Xi Jinping, mai precizează raportul. Concomitent, retorica naționalistă a președintelui Donald Trump, fixația acestuia pe extremismul islamic și insistența cu care etichetează presa ostilă Casei Albe drept portavoce a „știrilor false” servește de minune consolidării cadrului juridic arbitrar utilizat de dictatorii lumii pentru a-i acuza și închide pe jurnaliști. La nivel global, aproape trei pătrimi din jurnaliști sunt întemnițați sub acuzația de complot contra statului, mulți dintre aceștia pe baza unei legislații antiteroriste vagi și arbitrare. Simultan, deși aparent în număr mic, cei închiși sub acuzația difuzării de „știri false” au atins un record de 21. De asemenea, 35 de jurnaliști au fost reținuți fără să fie formulată vreo acuzație publică la adresa lor.

262, întemnițați de regimuri totalitare

În raportul său anual, CPJ susține că, până la 1 decembrie 2017, 262 de jurnaliști au fost închiși de guvernele lor pentru activitatea desfășurată în mass-media, într-un nou record înregistrat după maximul istoric de anul trecut, care atinsese 259. Statistica nu-i cuprinde și pe cei întemnițați și apoi eliberați în cursul acestui an sau pe cei care au dispărut sau sunt ținuți captivi de grupări nestatale. Turcia, China și Egiptul au închis împreună 134 de jurnaliști, adică 51 la sută din totalul celor întemnițați în lumea întreagă. În pofida faptului că a eliberat câțiva jurnaliști în 2017,Turcia rămâne cel mai periculos stat pentru reprezentanții mass-media, 73 dintre aceștia aflându-se în prezent în spatele gratiilor, față de 81, anul trecut. Între statele cu un număr mare de jurnaliști închiși figurează și Azerbaidjan, unde se află zece deținuți. Câte cinci jurnaliști sunt întemnițați în Rusia și Iran, patru în Uzbekistan, și câte doi în Kazahstan și Pakistan. Și în Ucraina, Turkmenistan și Kîrgîzstan se află închis câte un jurnalist.

„Din totalul jurnaliștilor închiși în 2017, opt procente îl reprezintă femeile”.

Raport CPJ

 

×
Subiecte în articol: jurnalişti inchisi abuziv