x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Numărătoarea inversă pentru regimul Assad în Siria

Numărătoarea inversă pentru regimul Assad în Siria

de Marina Constantinoiu    |    02 Ian 2012   •   21:00

Zilele regimului politic al presedintelui sirian Bashar al-Assad sunt numarate, iar familia sa nu mai are de stat decat "cateva saptamani" la pu­tere, a declarat luni ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, citat de France Presse.

"Familia Assad nu mai are decat cateva saptamani pentru a exercita puterea in Siria", a spus Barak in fata Comisiei pentru Afaceri Externe si Aparare din Parlament. "Este imposibil sa prevedem, in situatia actuala, ce se va intampla imediat dupa caderea regimului lui Bashar al-Assad", a adaugat acesta, intr-un moment in care regimul Assad se confrunta, de la jumatatea lunii martie, cu o miscare populara de contestare fara precedent, care a fost reprimata. Recent, Barak, care este considerat un apropiat de-al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat ca "plecarea de la putere a regimului politic al lui Bashar al-Assad ar fi o binecuvantare pentru Orientul Mijlociu".

Israelul este foarte ingrijorat de situatia din Siria, in special din cauza contenciosului legat de Inaltimile Golan, ocupate de Israel din 1967 si anexate din 1981. Circa 20.000 de colonisti israelieni s-au instalat in zona, dar Damascul solicita restituirea integrala a Golanului, pentru a putea incheia acordul de pace cu Israelul.

Pe de alta parte, doua importante grupari ale opozitiei siriene au anuntat sambata decizia de a-si uni eforturile in vederea inlaturarii de la putere a regimului presedintelui Bashar al-Assad. Comitetul national pentru schimbare democratica (CNCD) a indicat ca a semnat un acord in acest sens cu Consiliul national sirian (CNS), principala miscare de opozitie, in perspectiva "tranzitiei" la un stat democrat. Respectivul acord respinge orice interventie militara care ar aduce atingere suveranitatii si indepen­den­tei tarii.

×