x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NYT: Criză de medicamente anti-SIDA în România

NYT: Criză de medicamente anti-SIDA în România

de Mihaela Matachita    |    19 Aug 2009   •   00:00

România, apreciată că, deşi ţară săracă, a gestionat cu succes epidemia de SIDA, se confruntă cu o penurie de medicamente antiretrovirale din cauza recesiunii globale, a relatat cotidianul american New York Times, citând presa locală şi lucrătorii în domeniu.



Ziarul arată că bolnavii de SIDA au făcut apel la preşedintele Traian Băsescu pentru a li se asigura medicaţia. Mary Veal, un american care a lucrat mai mulţi ani cu bolnavi de SIDA în spitale din România, a declarat pentru NYT: "Doctorii noştri minunaţi au muncit din greu pentru a-i ţine pe aceşti copii în viaţă atât de mult timp şi ar fi tragic dacă ar fi puşi în pericol de lipsa de antiretrovirale".

NYT califică drept neobişnuită epidemia de SIDA din România, întrucât numai circa 12.000 de persoane au virusul, dintre care aproximativ 9.000 sub tratament, mulţi bolnavi fiind adolescenţi şi adulţi tineri infectaţi prin transfuzii de sânge contaminat şi ace de seringă nesterilizate pe când erau copii la sfârşitul anilor '80. Numărul orfanilor a crescut vertiginos după ce preşedintele Ceauşescu, încercând să obţină o rată mai înaltă a natalităţii, a scos în afara legii controlul naşterilor şi avorturile, aminteşte New Yiork Times.

Cotidianul adaugă că orfelinatele, în lipsa fondurilor pentru hrană, vitamine etc., au făcut micuţilor "microtransfuzii" cu sânge de adult obţinut de la donatori plătiţi, ca supliment nutriţional, iar asistentele refoloseau acele pentru vaccinări. După răsturnarea şi executarea lui Ceauşescu în 1989, orfelinatele au început să se golească, dar sute de copii au murit în anii următori. NYT precizează că, în 2001, preţul medicamentelor a scăzut drastic şi, în 2004, cu ajutorul donatorilor străini, Guvernul a putut să declare că teoretic fiecare bolnav de SIDA este sub tratament, primind totodată subsidii pentru hrană şi transport.

Dar acum, mulţi pacienţi mai au medicamente cât să le ajungă doar câteva zile.

×
Subiecte în articol: externe