x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NYT: Trump nu a plătit zece ani impozite pe venit!

NYT: Trump nu a plătit zece ani impozite pe venit!

de Şerban Mihăilă    |    29 Sep 2020   •   09:32
NYT: Trump nu a plătit zece ani impozite pe venit!

Ani de zile, Donald Trump s-a chinuit să-și construiască imaginea unui om de afaceri de mare succes și a sedus o mare parte a electoratului din această postură. Votanții săi au considerat că abilitatea actualului președinte de a face bani poate folosi enorm economiei și bunăstării generale americane. O anchetă jurnalistică apărută chiar înaintea primei dezbateri electorale dintre Trump și rivalul său democrat la președinție, Joe Biden, spulberă însă mitul liderului întreprinzător, dezvăluind imaginea unui comandant suprem care fie nu se pricepe la afaceri, fie apelează la tertipuri meschine pentru a evita plata taxelor federale.

 

Donald Trump a plătit impozite federale de numai 750 de dolari în 2016, anul când a fost ales președinte al SUA, și tot atât în 2017, arată prestigiosul ziar american „The New York Times” (NYT), care a făcut revelații devastatoare despre situația financiară a actualului șef al Casei Albe, chiar în ajunul primei confruntări prezidențiale dintre acesta și Biden. Mai mult, președintele nu a plătit niciun impozit pe venit în zece din cei 15 ani precedenți, în mare parte deoarece a declarat mai multe pierderi decât câștiguri, scrie ziarul, aflat în posesia unor declarații fiscale ale lui Trump, pe care acesta se luptă de ani de zile să le ascundă de ochii publicului. De altfel, spre deosebire de toți predecesorii săi de la Casa Albă, Trump, al cărui grup de societăți nu este cotat la bursă și care a făcut din averea lui un titlu de glorie al campaniei electorale din 2016, refuză să publice declarațiile sale fiscale și duce o luptă judiciară crâncenă pentru a împiedica dezvăluirea acestora. Declarațiile de venituri ale președintelui au devenit astfel, în ultimii ani, cele mai căutate documente din istoria recentă americană.

NYT a obținut însă informațiile fiscale despre Trump și sutele de societăți din componența grupului său pe mai mult de două decenii și a promis noi dezvăluiri în zilele următoare. În plus, NYT a descoperit că multe dintre cele mai cunoscute afaceri ale lui Trump, inclusiv circuitele sale de golf, au raportat pierderi imense, iar resursele lui financiare sunt amenințate, „din cauza sutelor de milioane de dolari din datorii scandente pe care le-a garantat personal”. Concomitent, Trump ar fi implicat în prezent într-un audit al IRS - fiscul american - pe zece ani, în urma unei rambursări de 72,9 milioane de dolari pe care a solicitat-o după ce a declarat pierderi mari. Dacă IRS se pronunță împotriva lui Trump în cadrul auditului respectiv, el ar putea fi nevoit să plătească peste 100 de milioane de dolari, mai scrie ziarul.

 

Mitul omului de afaceri

Ani de zile, Trump s-a chinuit să-și construiască imaginea unui om de afaceri de mare succes și, în mare parte, a reușit acest lucru. În februarie 2016, într-un sondaj realizat de Gallup, republicanii care doreau ca miliardarul să fie nominalizat de partidul lor în lupta pentru Casa Albă invocau experiența lui în afaceri drept al doilea motiv aflat la baza dorinței de a-l propulsa pe Trump la președinție. Primul era faptul că Trump nu făcuse politică până în momentul respectiv. Chiar și astăzi, întrebați de ce îl mai susțin pe Trump, suporterii săi invocă succesul acestuia în afaceri și preiau aproape integral argumentul actualului lider american, care susține că a făcut un mare sacrificiu atunci când a decis să devină președinte, punând mai presus de interesul personal pe cel al conaționalilor lui.

Conform datelor furnizate de AP, impozitul mediu pe venit în anul 2017, atunci când Trump a plătit 750 USD, era de 12.500 de dolari. Din această perspectivă, imaginea unui lider care schimbă avioanele private pentru a ajunge la proprietățile sale luxoase și plătește taxe mai mici decât milioane de americani care trăiesc în condiții mult mai modeste poate deveni o bombă cu ceas pentru actualul președinte.

De altfel, democrații nu au pierdut timpul și profită deja de dezvăluirile din NYT, distribuind însemne electorale pe care este scris: „Am plătit taxe mai mari ca Donald Trump!”. Adversarii insinuează că Trump nu este doar lipsit de scrupule, ci și un impostor în afaceri. „Trump ar fi vândut acum ceasuri în Manhattan, dacă nu moștenea zeci de milioane de dolari de la tatăl său, Fred”, declara, cu ceva timp în urmă, senatorul de Florida, Marco Rubio.

 

De asta și-a ascuns Trump declarațiile de venituri! În tot acest timp, el nu plătea taxe, iar voi făceați acest lucru!”.

Senatorul democrat Chris Murphy

 

×