x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O biserică din Germania a decis să reducă pentru totdeauna la tăcere un clopot dedicat lui Hitler

O biserică din Germania a decis să reducă pentru totdeauna la tăcere un clopot dedicat lui Hitler

09 Sep 2017   •   20:40
O biserică din Germania a decis să reducă pentru totdeauna la tăcere un clopot dedicat lui Hitler

Clopotul unei biserici din Herxheim am Berg, un oraş din vestul Germaniei, pe care au fost gravate o svastică şi un mesaj dedicat liderului nazist Adolf Hitler, nu va mai bate niciodată, informează DPA. 

Administratorii Bisericii protestante în care se află clopotul au anunţat această decizie vineri, temându-se că utilizarea lui ar putea contribui la transformarea oraşului într-un veritabil "magnet" pentru adepţii ideologiei neonaziste. 

"Prezbiteriul (sfatul preoţilor dintr-o comunitate creştină protestantă, n.r.) vrea să prevină elementele radicale ale extremei drepte să aibă sentimentul că cineva li se adresează şi, de asemenea, să evităm situaţia în care sunetul emis de Clopotul 3 să devină o neplăcere pentru alte persoane", au transmis liderii bisericii într-un comunicat. 

Biserica din Herxheim am Berg este echipată cu alte două clopote, ce nu au fost gravate cu însemne naziste şi care vor continua să fie utilizate. 

Clopotul care a fost redus la tăcere pentru totdeauna a fost instalat în această biserică protestantă în anul 1934. Pe el a fost gravată menţiunea "Totul pentru părintele patriei - Adolf Hitler". 

Luna trecută, consiliul local a votat în unanimitate în favoarea convocării unor experţi care să decidă soarta acelui clopot comunitar, ce are o greutate de 240 de kilograme. 

Raportul experţilor va preciza în curând şi următoarea etapă din cadrul măsurilor ce vor fi luate în privinţa clopotului "nazist". Printre acestea se află posibilitatea înlăturării sale din biserică şi instalarea unui panou informativ care să explice vizitatorilor istoria clopotului. 

Dezbaterile generate de destinul acestui clopot, întinse pe durata mai multor săptămâni, au culminat cu demisia fostului primar Roland Becker, care a ajuns într-o situaţie dificilă după ce a lăsat impresia că apără clopotul, spunându-le reporterilor că "nu toate lucrurile au fost rele în timpul regimului nazist". În acea perioadă, Germania a declarat război majorităţii ţărilor din Europa şi a implementat un program de exterminare a evreilor. 

Roland Becker a declarat ulterior că ramarcile sale au fost interpretate eronat şi că doreşte să "se distanţeze cât de mult este posibil" de impresia că ar fi un simpatizant al ideologiei naziste. Cu toate acestea, Roland Becker a demisionat în această săptămână.AGERPRES

×