x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O înregistrare secretă scoate la iveală atrocităţile din închisorile libiene

O înregistrare secretă scoate la iveală atrocităţile din închisorile libiene

24 Oct 2011   •   07:52
O înregistrare secretă scoate la iveală atrocităţile din închisorile libiene

Brutalitatea regimului fostului lider libian Muammar Gaddafi a fost dezvaluita de o inregistrare video care arata sesiunile de torturi la care erau supusi detinutii, relateaza Daily Mail.

Inregistrarea - obtinuta de catre emisiunea BBC, "Panorama" - ar fi fost filmata in faimoasa inchisoare Abu Salim din Tripoli. Imaginile prezinta detinuti ghemuiti, legati la ochi si imbracati in uniforme albastre, biciuiti si loviti in mod repetat de catre anchetatori.

Aceasta material video vine in contextul in care, luna trecuta, ramasitele a peste 1.200 de prizonieri au fost gasite intr-o groapa comuna in afara zidurilor inchisorii.

Fostul ministru de externe, Musa Kusa - eliberat de catre autoritatile britanice in urma cu sase luni dupa ce fugise in Marea Britanie in martie - se confrunta cu noi acuzatii privind implicarea sa directa in bataile aplicate detinutilor politici.

Echipa de la Panorama a reusit sa dea de urma lui Kusa intr-o statiune de lux din Qatar in cursul anchetei privind implicarea sa in crime de razboi, insa fostul oficial a refuzat sa fie intervievat pentru respectiva emisiune, scrie cotidianul britanic, citat de Agerpres.

Kusa a fost seful serviciului de informatii al lui Gaddafi incepand din 1994 si agent secret de rang inalt atunci cand zborul PanAm 103 a fost aruncat in aer la Lockerbie. Boeingul 747 calatorea pe ruta Londra-New York, atunci cand a explodat deasupra orasului Dumfriesshire, ucigand 243 de pasageri, 16 membri ai echipajului si 11 locuitori.

De asemenea, s-a cerut ca Musa Kusa sa fie chestionat in legatura cu uciderea polisistei britanice Yvonne Fletcher, impuscata in timpul unui protest in fata Ambasadei Libiei din Londra, in 1984.

Kusa a fugit in Marea Britanie in luna martie si a fost intervievat de catre politie si procurorii care investigheaza atacul de la Lockerbie. In cateva saptamani, i s-a permis sa paraseasca Marea Britanie in urma unei decizii a UE de a ridica sanctiunile impotriva sa - ceea ce inseamna ca in prezent fostul oficial libian nu mai se confrunta cu restrictii de calatorie sau cu inghetarea activelor.

Ministerul britanic de Externe a declarat ca Musa Kusa este o "persoana particulara", care a fost intervievata in mod voluntar.

Marea Britanie este in prezent supusa unor noi presiuni de a-l chestiona pe Kusa in ceea ce priveste acuzatiile ce i se aduc.

×