x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă discuție Macron-Putin despre criza de la granița ruso-ucraineană

O nouă discuție Macron-Putin despre criza de la granița ruso-ucraineană

12 Feb 2022   •   19:20
O nouă discuție Macron-Putin despre criza de la granița ruso-ucraineană
Sursa foto: Hepta

Kremlinul a descris convorbirea telefonică de sâmbătă între președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron ca fiind un "schimb de opinii aprofundat" pe teme legate de securitatea Rusiei și "depășirea impasului în rezolvarea conflictului intra-ucrainean", conform CNN.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, "Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra lipsei unui răspuns substanțial din partea Statelor Unite și a NATO la inițiativele bine-cunoscute ale Rusiei. De asemenea, a fost subliniată lipsa de voință a principalelor țări occidentale de a împinge autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk".

Macron i-a transmis omologului său rus ”îngrijorările” aliaților față de escaladarea situației de la granița cu Ucraina și i-a spus că ”un dialog sincer nu este compatibil cu escaladarea situației”, potrivit unui comunicat al președinției franceze.

După luni de lupte între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, Kievul și Moscova au semnat un acord de pace la Minsk în 2015. Acordul, mediat de Franța și Germania, nu a fost niciodată pus în aplicare pe deplin.

"Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat, de asemenea, despre situația legată de speculațiile provocatoare privind o presupusă "invazie" rusă planificată a Ucrainei, însoțită de o aprovizonare pe scară largă a acestei țări cu arme moderne, iar premisele sunt create pentru posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas", se arată în comunicatul de la Kremlin.

Cele două părți au convenit să mențină dialogul cu privire la aceste probleme "la cel mai înalt nivel", a adăugat comunicatul Kremlinului.

La ora transmierii știrii are loc și o convorbire telefonică între președintele american Joe Biden și omologul rus Vladimir Putin.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vladimir putin Emmanuel Macron