Fundaţia ruso-americană pentru progres economic şi stat de drept (USRF), organizaţie americană al cărei obiectiv declarat este să dezvolte sectorul privat din Rusia, a fost declarată vineri 'indezirabilă' de către autorităţile ruse, în virtutea unei legi controversate, informează AFP.
'După ce a studiat documentele primite, Parchetul a decis să declare indezirabile activităţile Fundaţiei ruso-americane pentru progres economic şi stat de drept pe teritoriul Federaţiei Ruse', a anunţat Parchetul General rus într-un comunicat.
Activităţile acestei organizaţii, prezente în Rusia din 2009, 'constituie o ameninţare pentru fundamentele sistemului constituţional rus şi securitatea statului', precizează comunicatul, care acuză USRF că 'participă la procesul politic' prin finanţarea de organizaţii neguvernamentale ruse.
Această decizie va fi adusă în atenţia Ministerului Justiţiei rus, care va valida sau nu interdicţia asupra activităţilor USRF pe teritoriul rus.
Luni, Open Society Foundation a magnatului american George Soros a fost declarată la rândul său 'indezirabilă' de Parchetul rus.
O lege semnată în mai anul trecut de către preşedintele Vladimir Putin permite desemnarea ca 'indezirabile' a organizaţiilor străine din Rusia. Ulterior, ele pot fi interzise pe teritoriul rus, indiferent dacă este vorba de organizaţii neguvernamentale, fundaţii sau întreprinderi.
Această lege completează o alta, votată în 2012, care obligă organizaţiile ce beneficiază de finanţare din străinătate şi care au 'activitate politică' să se înregistreze ca 'agent străin', numire ce aminteşte de cea aplicată 'duşmanilor poporului' şi disidenţilor pe vremea Uniunii Sovietice.