x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă ce locuieşte la etajul 48 al unei clădiri din New York a crezut uraganul Sandy va aduce sfârşitul lumii

O româncă ce locuieşte la etajul 48 al unei clădiri din New York a crezut uraganul Sandy va aduce sfârşitul lumii

de Cristinel C. Popa    |    01 Noi 2012   •   21:16
O româncă ce locuieşte la etajul 48 al unei clădiri din New York a crezut uraganul Sandy  va aduce sfârşitul lumii
A văzut iahturi în centrul oraşului, maşini prinse în copaci şi oameni morţi
Sabina Păuţa este profesoară în SUA. Predă muzica la City College din New York. După două zile în care a trăit izolată de restul lumii deoarece nu a avut curent electric, iar computerele şi Internetul au căzut, a reuşit să stea de vorbă cu tatăl său aflat în România. Ea locuieşte împreună cu soţul său la etajul 48 al unei clădiri din oraş. A spus că n-a mai trăit niciodată o astfel de senzaţie - şi au fost doar primelor semne ale furtunii în blocul său, un "zgârâie nori”. Pentru că a trebuit să coboare până să înceapă vijelia. "N-am putut să stăm în apartament pentru că se clătinau paharele în vitrină ca la un cutremur”, a spus Sabina Păuţa. Iar la un nivel atât de mare efectul furtunii este mult mai pronunţat.

Toţi locatarii imobilului au coborât când au văzut ce se întâmplă. "I-a fost frică să stea în apartament când afară vântul bătea cu 200 de kilometri pe oră. Pur şi simplu se mişca blocul cu totul. S-au refugiat în acelaşi bloc, aveau acolo un fel de bunkăr ca pentru război atomic. Au stat 300 de oameni într-un subsol până s-au liniştit apele. A stat acolo cam vreo 6-7 ore până a trecut vijelia”, poveşte muzicianul Sabin Păuţa, tatăl său. A fost nenorocire, au murit zeci de oameni, au găsit pe bulevard iahturi luate de la 50 de metri de malul oceanul  şi aduse până în centrul oraşului. Maşini în copac. Chiar dacă au urcat în apartament după ce vijelia a trecut calvarul nu a luat sfârşit pentru că curentul electric a lipsit o bună perioadă şi implicit nici computerele nu au fost funcţionale. "Încă de acum două zile n-am putut să discut telefonic cu copiii mei. Însă şi acum e suferinţă. Am izbutit abia acum să vorbesc cu fetele mele care spun că sunt bine dar că nu au curent încă în casă şi au trebuit să scoată şi să arunce mâncarea din frigider care se stricase. Li s-au descărcat telefoanele şi computerele. În toată perioada aceasta au stat în adăposturi pentru că le-a fost teamă”, a mai spus Sabin Păuţa.
 
Uraganul Sandy a transformat New Jersey în Veneţia
Şi sora Sabinei, Andreea Păuţa a trăit un calvar asemănător.
Andreea este şi ea profesoară de muzică la Conservatorul din New Jersey. În ciuda faptul că locuieşte la o vilă - o casă pe pâmânt pentru o singură familie la New Jersey - practic peste râu, la 14 kilometri distanţă, efectul a fost şi aici de-a dreptul sfâşietor. Străzile din jurul locuinţei erau toate inundate puternic după taifun. "Era ca la Veneţia, nici cu cizme de cauciuc nu te puteai deplasa pentru că apa depăşea un metru pe stradă. "A intrat în basement, cum zic ei, uun fel de pivniţă. Important este că trăiesc. Însă au murit oameni izbiţi de valul de şapte metri. A dat cu omul de zid şi acolo a murit. Un astfel de eveniment nu poate să te lase indiferent”. Şi Andreea a reuşit să vorbească cu tatăl său aflat momentan în România la fel, după o bună bucată de timp. "Au pus în funcţiune telefoanele în cele din urmă dar mai bine de 24 de ore nu a putut să vorbească. Eu am văzut ce se întâmplă la televizor şi am încercat să le sun. Ambele nu aveau curent, a picat şi Netul, nu mai mergea nimic. La un moment dat am prins-o pe Sabina şi după aceea am vorbit cu Andreea care m-a sunat ea înapoi”.

Cele două românce i-au spus tatălui lor că un astfel de taifun nu au mai simţit cu toate că la New York furtuni au loc în fiecare lună. "A fost un taifun cum n-au mai avut . De data aceasta puterea furtunii a fost deosebită. Astfel de tornade puternice aveau loc până acum mai mult în centrul Statelor Unite”, a mai spus Sabin Păuţă.

×
Subiecte în articol: uraganul sandy