x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă din Canada a împlinit 100 de ani

O româncă din Canada a împlinit 100 de ani

02 Mar 2011   •   20:40

S-a născut în Ciucurova, un sat din Dobrogea, în urmă cu 100 de ani, iar de 91 de ani trăieşte în Canada. Mary Martin locuieşte la Moose Jaw, iar de 1 martie şi-a sărbătorit propriul centenar.

Mary Martin şi-a petrecut cea de-a 100 zi de naştere la fel de încântată şi emoţionată ca la celelalte ani­ver­sări, au remarcat jurnaliştii de la Moose Jaw Herlad Times, care au mers la căminul Bentley, pentru a asista la petrecerea centenarei. Sărbătorita le-a mărturisit jurna­liş­ti­lor că n-a dormit deloc bine în noaptea dinaintea petrecerii.

"Sunt prea emoţionată", a spus Mary Martin. "Sunt fericită pentru că vin mulţi dintre strănepoţii şi stră-strănepoţii mei, şi prieteni şi verişorii mei de peste tot", a spus aniversata.

Femeia le-a mai mărturisit jurna­liş­tilor că nu se simte ca şi cum ar fi ajuns la un secol de viaţă. "Toată lu­mea îmi urează «Aniversare frumoa­să, la 100 de ani», deci prespun că am 100 de ani", a spus Mary Martin.

Centenara a mai declarat că nu există un secret anume pentru longe­vi­tatea ei. "Chiar nu ştiu de ce Dumnezeu m-a sărit atâta timp. Uneori mă întreb cum de sunt aici de aşa multă vreme", a spus sărbătorita.

Mary Martin s-a născut la 1 martie 1911 la Ciucurova, un sat de li­po­veni din Dobrogea, într-o familie de lipoveni. Tatăl, Yasha Ambrose, a ajuns în Canada în 1912, dar mama, Maria, şi cei patru copii, între care şi Mary, au rămas în România, din cauză că atunci când a început cel de-al doilea război mondial le-a fost imposibil să mai plece spre Canada.

În 1920, tatăl a reuşit să aducă toată familia în Canada, într-o mică fermă de lângă Wheatstone, la circa 80 de km sud de Moose Jaw. Când a emigrat, Mary avea doar 9 ani.

"Era foarte diferit faţă de ceea ce noi eram obişnuiţi", şi-a amintit centenara. "Satul nostru din România era într-o vale cu mulţi copaci şi iarbă, şi era frumos, iar aici erau doar pietre şi stânci şi nu ştiam ce să credem", spune Mary Martin. "Am plâns şi vo­iam să plec înapoi. Dar de atunci, încet, m-am obişnuit", a mai spus săr­bă­torita, care acum iubeşte Canada.

×
Subiecte în articol: diaspora