DEZVĂLUIRI. Comunismul dinastic şi secretomania
Preşedintele nord-coreean, Kim Jong-Il, ar fi murit de diabet în 2003,
iar liderii mondiali, inclusiv Vladimir Putin şi Hu Jintao, au negociat
cu un impostor, a relatat cotidianul spaniol El Mundo.
DEZVĂLUIRI. Comunismul dinastic şi secretomania
Preşedintele nord-coreean, Kim Jong-Il, ar fi murit de diabet în 2003, iar liderii mondiali, inclusiv Vladimir Putin şi Hu Jintao, au negociat cu un impostor, a relatat cotidianul spaniol El Mundo.
Potrivit profesorului japonez Toshimitsu Shigemura, Kim ar fi recrutat vreo patru sosii. Dublurile apar cînd este nevoie, pentru a convinge că preşedintele Kim Jong-Il este în viaţă. Din ermeticul stat comunist se cunosc atît de puţine detalii privind dinastia conducătoare, încît unele ciudăţenii pe care le descrie profesorul Shigemura în cartea sa “The True Character of Kim Jong-Il” (“Adevăratul personaj Kim Jong-Il”) nu pot fi uşor explicate. “Cercetătorii nu au încredere în raţionamentele mele, dar membrii serviciilor de securitate consideră posibilitatea că sînt exacte”, spune Shigemura. “Am identificat şi verificat fiecare sursă.” Cartea citează surse din Coreea de Nord şi ale serviciilor secrete nipone şi sud-coreene.
DISPARIŢIA. Una dintre dezvăluiri este că o analiză a vocii liderului nord-coreean la o întîlnire din 2004 cu premierul nipon de atunci, Junichiro Koizumi, nu se potriveşte cu cea dintr-o înregistrare autentificată. Presupusa moarte a lui Kim Jong-Il ar fi avut loc în toamna lui 2003, cînd “Iubitul Conducător” a dispărut timp de 42 de zile. Analiştii au pus-o pe seama doliului după una dintre soţii, pe seama luptei pentru putere sau a îngrijorării faţă de un atac american. În prezent, liderul nord-coreean nu a mai apărut în public de trei săptămîni. Ultima sa apariţie sau a dublurii sale a avut loc la 14 august, cu prilejul inspectării unei unităţi militare.
BOLILE. Sănătatea şubredă a lui Kim Jog-Il a fost sursă de speculaţii timp de decenii. Potrivit unor ruse şi chineze, el suferea de diabet, boli cardiace, hepatice şi respiratorii, pe fond de depresie. Se spune că suferă de agorafobie şi că nu ar fi apărut în public pentru a primi flacăra olimpică la Phenian, la 28 aprilie. Analiştii sud-coreeni, care au fost prezenţi la cele două summit-uri intercoreene alături de Kim Jong-Il înainte şi după presupusa lui moarte , au informat că aspectul său s-a schimbat. Dar aceasta se datora unei pierderi în greutate, avînd în vedere că se lăsase de fumat, că înlocuise coniacul cu vinul franţuzesc şi că optase pentru un regim sănătos de viaţă.
PRECEDENTE. Recurgerea la dubluri nu este un lucru nou. Se spune că atentatul eşuat împotriva dictatorului nazist Adolf Hitler în 1944 ar fi costat, de fapt, viaţa la două din dublurile sale. Se povesteşte că celebra poză care îl arată pe Mao Zedong înotînd în rîul Yang Tse este a unei dubluri. Mai recent, s-a vorbit despre Osama bin Laden care ar avea între patru şi zece sosii.
Despre dictatorul sovietic Iosif Stalin nu se ştie exact cîte dubluri a avut. Se spune că în perioada cît a fost bolnav şi pînă la moarte (1953), o sosie l-ar fi înlocuit în “dacea” (vila) sa din afara Moscovei. Una din dublurile sale a fost Felix Dadaev, recrutat în 1943.
Saddam Hussein, dictatorul irakian, a folosit şi el dubluri, una din ele fiind Fawaz el Emari. Prima dublură a murit în 1984, într-un atentat împotriva adevăratului Saddam. Potrivit unui zvon, Saddam ar fi încă în viaţă, pentru că cel pe care l-au capturat americanii ar fi fost, de fapt, o dublură.
Mereu au circulat zvonuri privind existenţa unor dubluri ale generalului Francisco Franco. Se spunea că una dintre ele suferea chiar de Parkinson, putînd imita perfect tremuratul dictatorului. În cartea sa, “Franco a avut dubluri”, Fernando Gracia scrie că dictatorul folosea sosii pentru a evita atentatele sau cînd avea crize de flebită şi nu putea sta în picioare.
Citește pe Antena3.ro