Franţa era la curent cu existenţa unor discuţii secrete între Iran şi Statele Unite în dosarul nuclear, afirmă ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, citat de AFP.
"Ştiam de aceste discuţii - m-a informat John Kerry - între Iran şi SUA. Am fost informat de la început", a afirmat Fabius.
Un oficial american a dezvăluit sâmbătă existenţa unor negocieri secrete între Statele Unite şi Iran, explicând că au început de când a devenit preşedinte Hassan Rohani.
"Nu am fost informaţi în detaliu, dar am convenit cu secretarul de Stat John Kerry să existe, pe de o parte, negocierile cu Grupul 5+1, iar, pe de altă parte, discuţiile bilaterale cu americanii", a adăugat Fabius, subliniind că Parisul nu a avut negocieri secrete cu Teheranul.
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a confirmat marţi existenţa unor negocieri secrete cu Statele Unite înaintea acordului încheiat duminică la Geneva asupra programului nuclear controversat al Teheranului, relatează AFP.
Zarif, care a purtat negocieri cu marile puteri din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) nu a oferit detalii despre aceste negocieri şi nici despre data la care au început.
Existenţa unor negocieri secrete între Teheran şi Washington a fost dezvăluită de către site-ul Al-Monitor, specializat în Orientu Mijlociu, imediat după încheierea acordului.
"În discuţii (bilaterale), în cadrul Grupului 5+1, au existat mai multe ţări, inclusiv Statele Unite", a declarat Zarif într-o conferinţă de presă la Teheran. "Iar noi am spus clar că Iranul nu are vreo problemă să discute cu toate părţile despre soluţionarea problemei nucleare", a adăugat el.
După semnarea acordului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un oficial american de rang înalt a confirmat că Statele Unite au purtat "un anumit număr de discuţii bilaterale cu iranienii, de la alegerea preşedintelui (iranian Hassan) Rohani", în iunie. Acestea au vizat să "consolideze negocierile în cadrul (Grupului) 5+1", a adăugat el.
Şeful diplomaţiei iraniene a confirmat marţi negocieri "limitate la problema nucleară", care nu au vizat o eventuală apropiere de Washington. Cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile bilaterale diplomatice după Revoluţia islamică din 1979.
Potrivit Al-Monitor, care citează oficiali americani sub protecţia anonimatului, negocierile au început înaintea alegerii lui Rohani.
În discursul pe care l-a susţinut cu ocazia Anului Nou iranian, pe 21 martie, liderul suprem a declarat că americanii au "trimis mesaje pentru ca să purtăm un dialog direct asupra (dosarului) nuclear, în cadrul negocierilor cu Grupul 5+1. Nu sunt optimist cu privire la un asemenea dialog, dar nu mă opun".
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat duminică acordul asupra programului nuclear iranian încheiat la Geneva drept o "eroare istorică", a declarat un purtător de cuvânt, relatează AFP.
"Ceea ce s-a încheiat la Geneva nu este un acord istoric, ci o eroare istorică. Lumea a devenit (un loc) mai periculos, pentru că regimul cel mai periculos din lume a făcut un pas semnificativ către obţinerea armei celei mai periculoase din lume", a declarat Netanyahu în şedinţa săptămânală a Consiliului de miniştri, potrivit acestui purtător de cuvânt.