Serviciile secrete americane au avertizat în mod repetat responsabilii politici de la Washington, inclusiv pe preşedintele Barack Obama, că politicile promovate de premierul şiit irakian Nouri al-Maliki antagonizează grav populaţia sunnită, informează Reuters citând doi oficiali din domeniul securităţii.
Conform declaraţiilor acestor oficiali care s-au exprimat sub protecţia anonimatului, în rapoartele şi analizele întocmite în ultimii doi ani, serviciile secrete americane atrag atenţia că politicile premierului al-Maliki îi nemulţumesc atât de mult pe reprezentanţii comunităţii sunnite încât ele sunt de natură să încurajeze grupările radicale, precum Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL). Această mişcare foarte activă şi în Siria vecină a pornit săptămâna trecută o ofensivă militară în urma căreia a ocupat o mare parte din nordul ţării şi a ajuns aproape de capitala Baghdad.
Rapoartele mai avertizează că premierul al-Maliki, care conduce guvernul de la Baghdad din anul 2006, nu a reuşit să reconcilieze diferenţele profunde dintre cele două comunităţi religioase rivale, şiiţii şi sunniţii. Respectivele rapoarte subliniază de asemenea că este necesar ca toţi liderii politici irakieni să facă mai mult pentru a tempera tensiunile confesionale.
Aceste atenţionări contrastează însă cu atitudinea directorului comunităţii serviciilor de informatii din SUA (DNI), James Clapper, care în prezentarea sa anuală din luna ianuarie despre ameninţările externe a făcut doar referiri succinte la tensiunile religioase din Irak.
Clapper a declarat atunci că 'populaţia sunnită mai ales trebuie convinsă că alegerile din luna aprilie vor fi corecte pentru a menţine angajamentul ei faţă de procesul politic şi pentru a contribui la diminuarea violenţei'. Directorul serviciilor de informaţii americane a mai afirmat cu acea ocazie că războiul civil din Siria 'destabilizează Irakul, radicalizează comunităţile religioase şi stârneşte îngrijorări asupra extinderii violenţelor'. Dar el nu a spus nimic despre premierul al-Maliki sau despre rolul jucat de guvernul său în amplificarea frustrărilor populaţiei sunnite.
Una dintre cele două surse ale agenţiei Reuters mai precizează că fostul preşedinte George W. Bush avea la fiecare zece zile videoconferinţe personale cu premierul al-Maliki pentru a-l orienta în deciziile sale, în schimb succesorul său, Barack Obama, a renunţat la aceste consultări când a preluat conducerea la Casa Albă. (Agerpres)