x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama a jucat golf la funeraliile lui Kaczynski

Obama a jucat golf la funeraliile lui Kaczynski

de Sînziana Stancu    |    19 Apr 2010   •   00:00

Anularea călătoriei preşedintelui american la funeraliile omologului său polonez, Lech Kaczynski, la Cracovia a lăsat loc liber în agenda de lucru a şefului Casei Albe.

"Criza" norului de cenuşă aruncat de vulcanul islandez, care a paralizat traficul aerian în Europa, i-a venit mănuşă lui Barack Obama. Fiind şi duminică - însorită, dar destul de rece în America -, Obama n-a stat mult pe gânduri şi a profitat de ocazie ca să se relaxeze în orele când ar fi trebuit să stea la căpătâiul lui Kaczynski şi să-l conducă pe ultimul drum.

Aşa că Obama şi-a luat cu el trei amici şi au mers împreună la Baza Andrews Air Force, la o partidă de golf. A 32-a de la începutul mandatului său prezidenţial la 20 ianuarie 2009. Obama nu a mers nici la Ambasada Poloniei de la Washington, ca să semneze măcar în Cartea de Condoleanţe deschisă acolo pentru preşedintele Lech Kaczynski, soţia lui, Maria, şi încă 94 de victime ale celei mai mari tragedii prin care a trecut Polonia de la cel de-al doilea război mondial încoace. La data de 10 aprilie, avionul preşedintelui polonez, înţesat cu elita politică a ţării, s-a prăbuşit la Smolensk, ratând aterizarea pe timp de ceaţă, în circumstanţe încă neelucidate de organele de anchetă. La Ambasada Poloniei au mers să transmită condoleanţe doar secretarul de stat, Hillary Clinton, şi vicepreşedintele american, Joe Biden.


MAI TARE DECÂT BUSH
Până acum, Obama a jucat golf mai mult decât a jucat predecesorul său, George W. Bush, în două mandate consecutive. Obama are 32 de partide în nici un an şi jumătate de când se află la Casa Albă, faţă de 24, câte a jucat Bush în opt ani de preşedinţie, ultima lui partidă "prezidenţială" datând de la 13 octombrie 2003. În 2008, Bush declara că a renunţat să joace golf "în semn de solidaritate" cu familiile soldaţilor ucişi în Irak. "Nu vreau ca vreo mamă care şi-a pierdut fiul în război să-l vadă pe comandantul-şef jucând golf", declara Bush într-un interviu acordat recent publicaţiei Politico. Decizia lui Bush a fost luată chiar la partida care avea să devină ultimul său joc de golf. Era atunci la ferma lui din Texas, iar oamenii săi tocmai îl opriseră din joc ca să-i comunice vestea unui teribil atac asupra soldaţilor din Irak, în care mulţi dintre ei îşi pierduseră viaţa. "... M-am gândit atunci că a juca golf în timpul războiului era ca şi cum aş fi trimis un semnal greşit", a mai spus Bush.

De când Obama a venit la Casa Albă, în operaţiunile din Irak şi Afganistan şi-au pierdut viaţa 548 de soldaţi americani. Iar Obama joacă golf în continuare...

×
Subiecte în articol: externe