x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, căştigătorul momentului in Iowa

Obama, căştigătorul momentului in Iowa

de Anca Aldea    |    05 Ian 2008   •   00:00
Obama, căştigătorul momentului in Iowa
Sursa foto: STAN HONDA/

Rezultatele obţinute in urma celor 1.781 de adunări electorale organizate pentru fiecare din cele două partide in diferite locaţii din Iowa (cafenele, biserici sau biblioteci) i-au dat căştigători pe democratul Obama şi pe republicanul Huckabee.



Rezultatele obţinute in urma celor 1.781 de adunări electorale organizate pentru fiecare din cele două partide in diferite locaţii din Iowa (cafenele, biserici sau biblioteci) i-au dat căştigători pe democratul Obama şi pe republicanul Huckabee.

Caucusurile din Iowa, care dau startul procedurii anevoioase de alegere a preşedintelui american, i-au avut căştigători pe republicanul Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas, şi pe democratul Barack Obama, senator de Illinois.


UN NEGRU ŞI UN PASTOR. Obama, al cărui mandat de senator a debutat abia in 2005, a obţinut 38% dintre cele aproximativ 250.000 de voturi exprimate de colegii săi, devansăndu-i pe fostul senator John Edwards (30%) şi pe senatorul de New York, Hillary Clinton (29%). Democratul de culoare Obama, care se vrea "un agent al schimbării", a căştigat alegerile intr-un stat locuit in proporţie de 95% de populaţie albă. Republicanul Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas şi pastor baptist, practic un necunoscut pănă acum căteva săptămăni, a obţinut victoria in tabăra partidului său. El a reuşit să căştige datorită alegătorilor femei şi creştinilor evanghelici, informează CNN. Huckabee, a cărui campanie se axează pe valorile tradiţionale ale dreptei creştine, l-a devansat pe fostul guvernator al statului Massachusetts Mitt Romney, un bogat om de afaceri de confesiune mormonă.

Confruntarea candidaţilor cu partidele din care provin s-a dovedit un eşec pentru fosta primă doamnă a Americii Hillary Clinton, care a căştigat locul al treilea in preferinţele alegătorilor democraţi, dar şi pentru republicanul Rudolph Giuliani, favorit la nivel naţional, care a minimizat importanţa rezultatului slab obţinut in Iowa.


AU ABANDONAT. Rezultatele din Iowa au reuşit să-i scoată din cursă pe democraţii Joe Biden şi Chris Dodd. Biden, senator de Delaware şi preşedinte al Comisiei de Politică Externă, şi-a concentrat campania pe cei "35 de ani de experienţă", in special in domeniul politicii externe. Un capitol aproape ignorat in intregime de ceilalţi candidaţi. Dodd (63 de ani), senator de Connecticut şi preşedinte al Comisiei Bancare din Senat, a fost creditat cu puţin peste 0% din voturile exprimate in Iowa.


PROCEDURI. Caucusurile prezintă importanţă pentru că sunt primele teste oficiale şi consecvente pentru popularitatea candidaţilor. Alegerile primare şi caucusurile au scopul de a desemna delegaţii care vor participa la convenţia celor două partide unde va fi ales oficial candidatul fiecăruia la preşedinţie. Convenţia democrată se va derula intre 25 şi 28 august 2008 la Denver, Colorado, iar cea republicană este prevăzută pentru 1-4 septembrie la Minneapolis, Minnesota. In realitate, identitatea invigătorului se conturează la primare şi caucusuri, pe măsură ce acestea se derulează, iar convenţia are cel mai adesea tendinţa să ratifice incă din primul tur de scrutin o alegere devenită deja evidentă pănă la acea dată. Consultările au inceput la 3 ianuarie in Iowa şi se vor incheia la 3 iunie in Montana şi Dakota de Sud.


Urmează New Hampshire

Favorită la nivel naţional, Hillary Clinton a promis că va continua lupta şi s-a declarat optimistă şi increzătoare inainte de alegerile primare din statul New Hampshire programate pentru ziua de marţi. Democrata Hillary şi republicanul John McCain conduc in mai multe sondaje publicate joi in New Hampshire, unde cursa privind investitura pentru alegerile prezidenţiale continuă, informează AFP. Un sondaj realizat pentru Universitatea Suffolk ii acordă lui Hillary un avans de 13 puncte in New Hampshire. La cinci zile de la alegerile primare organizate in acest mic stat, ea ar beneficia de 39% din intenţiile de vot, comparativ cu 23% care ii revin senatorului de culoare Barack Obama. Căt ii priveşte pe republicani, influentul senator John McCain işi confirmă victoria in acest stat, care il susţinuse şi in campania prezidenţială din 2000, căştigată de George W. Bush.

×
Subiecte în articol: externe iowa obama