x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama criticat dur la Varşovia după ce a vorbit de "lagărele de exterminare poloneze"

Obama criticat dur la Varşovia după ce a vorbit de "lagărele de exterminare poloneze"

30 Mai 2012   •   15:54
Obama criticat dur la Varşovia după ce a vorbit de "lagărele de exterminare poloneze"

Presedintele SUA, Barack Obama, si-a atras critici dure in Polonia, dupa ce a vorbit in cursul unei ceremonii omagiale despre "lagarele de exterminare poloneze" din al doilea Razboi Mondial.

Premierul Donald Tusk a declarat ca nu este multumit in totalitate de explicatiile Casei Albe, care a minimizat afirmatiile, explicand ca presedintele pur si simplu a utilizat o sintagma gresita, "din neatentie".

Conform bbc.co.uk, Barack Obama vorbise de "lagarele de exterminare poloneze" in cursul unei ceremonii organizate in SUA pentru omagierea lui Jan Kozielewski, un polonez care in 1943 le-a transmis aliatilor informatii despre exterminarea evreilor de catre regimul nazist german.

Sintagma "lagare de exterminare poloneze" este considerata o ofensa grava in Polonia, unde regimul nazist german a executat polonezi si evrei in timp ce tara era sub ocupatie, in al doilea Razboi Mondial. Polonezii au criticat dur declaratiile presedintelui american, explicand ca acesta ar fi trebuit sa foloseasca sintagma "lagare de exterminare germane de pe teritoriul Poloniei ocupate". In plus, Donald Tusk a declarat ca asteapta un raspuns "mai accentuat si mai punctual" din partea Casei Albe.

La randul sau, fostul presedinte Lech Walesa crede ca Obama a confundat autorii crimelor de razboi cu victimele, spunand totusi ca polemica declansata poate avea si efecte favorabile, in sensul evitarii unor confuzii similare pe viitor.

×
Subiecte în articol: Polonia lagar barack obama