Presedintele american Barack Obama a declarat azi ca intrebarea nu este "daca" ci "cand" va fi inlaturat regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.
"Estimam ca zilele lui (presedintelui Bashar al-Assad n.r.) sunt numarate. Intrebarea nu este sa aflam daca ci cand va fi inlaturat regimul", a declarat Obama intr-un interviu publicat de The Atlantic, admitand ca situatia din Siria este diferita fata de cea din Libia inainte de inlaturarea lui Gaddafi, de anul trecut.
"A devenit mai dificila prin faptul ca Siria este o tara mult mai mare, mai sofisticata si mai complicata", a adaugat presedintele american, mentionand ca opozitia siriana este "foarte divizata".
Cu privire la opunerea Chinei si a Rusiei fata de o rezolutie a ONU, Obama a declarat ca impreuna cu restul comunitatii internationale, Statele Unite se straduiesc sa puna in aplicare o interventie umanitara in Siria.
Aceasta strategie "poate accelara si o tranzitie in directia unui stat sirian stabil si reprezentativ", a mentionat Obama.
La randul lor, liderii UE au avertizat ca regimul sirian va trebui sa raspunda pentru "atrocitatile" comise in cadrul actiunilor de reprimare.
"Consiliul European este decis sa ii faca pe cei responsabili sa raspunda de aceste acte si va aduna elemente pentru demonstrarea crimelor comise in Siria", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a catalogat situatia din Siria drept "scandaloasa", afirmand ca orasul Homs a fost "pur si simplu ras de pe harta".
Si premierul Marii Britanii, David Cameron, a criticat in termeni duri situatia din Siria, catalogand regimul lui Bashar Al-Assad drept unul "criminal".
Pe de alta parte, premierul Rusiei, Vladimir Putin, afirma ca Rusia "nu are nicio relatie speciala cu Siria", adaugand ca se opune unei interventii in Siria din principiu.
"Nu avem nicio relatie speciala cu Siria. Avem o pozitie de principiu asupra modului in care abordam aceste conflicte si nu ne pronuntam in favoarea unei parti sau a alteia", a spus Putin intr-un interviu acordat presei straine.
"Principiul consta in a nu incuraja un conflict armat si a constrange partile sa revina la masa negocierilor si sa incheie un armistitiu. Ce se intampla acolo este un razboi civil. Obiectivul nostru este ca sirienii insisi sa gaseasca solutii", a adaugat Putin.
Siria este considerata un aliat al Rusiei, tara care exporta armament regimului de la Damasc.
"Nu stiu cate arme vindem in Siria. Avem insa interese economice in Siria, dar categoric nu mai multe decat Marea Britanie sau alta tara din Europa. In plus, cand Al-Assad a devenit presedinte, s-a dus prima data in Franta, in Marea Britanie si in alte tari. A venit la Moscova abia la trei ani dupa ce devenise presedinte", a reaminitit Putin.