x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama îşi explică rateul: a fost prea ”politicos”

Obama îşi explică rateul: a fost prea ”politicos”

de Mihaela Biliovschi    |    11 Oct 2012   •   19:44
Obama îşi explică rateul: a fost prea ”politicos”
Sursa foto: EPA/Intact Images
Corespondenţă de la Washington D.C
În sfârşit, după o săptămână în care americanii s-au tot întrebat ce-o fi fost în capul lui Obama, preşedintele ne dă şi explicația. A fost prea politicos!

Într-un interviu înregistrat şi difuzat miercuri, Tom Joyner, gazda emisiunii radio, aruncă întrebarea la care milioane de americani au aşteptat răspuns: ”Ce s-a întâmplat la dezbateri? Toată lumea vrea să ştie.”
”Cred că e corect să spun că am fost prea politicos,” s-a scuzat Obama şi a promis că în următoarele două dezbateri va fi mai activ.

Şocat de reacția publicului
Conform unor surse apropiate preşedintelui, citate de media americane sub protecția anonimatului, Obama a rămas şocat de faptul că electoratul l-a considerat învins. Acestea au sugerat că inițial Obama a părăsit podiumul confruntării încrezător că a câştigat duelul. Însă câteva minute mai târziu apropiații săi aveau să îl informeze de reacția negativă a publicului.

Aceleaşi surse din interiorul campaniei Partidului Democrat au declarat că înainte de dezbateri preşedintele a preferat să facă orice altceva decât să se pregătească pentru dezbateri. Obama l-a considerat pe Romney un adversar prea ”slab” pentru a-l lua în serios, spun sursele menționate.

Misiunea lui Obama din această campanie electorală este complet diferită de cea din 2008. În 2008 Obama a candidat cu tolba plină de promisiuni. În 2012 e vremea să arate şi fapte corespunzătoare acelor promisiuni. Într-un trend economic în scădere Obama s-a zbătut foarte mult încercând să repare consecințele anilor întregi de iresponsabilitate fiscală din partea băncilor în special. Obama s-a mai confruntat şi cu o situație inedită pentru un preşedinte: echipa sa de la Casa Albă s-a dovedit mereu a fi una lipsită de experiență şi profesionism, lăsând loc de greşeli de cele mai multe ori.

Adus cu picioarele pe pământ

Obama a încercat, pe timpul interviului radio, să asigure democrații că jocurile nu sunt făcute încă. ”Ştiam că aceasta va fi o cursă electorală strânsă,” a precizat el. Şeful statului a lăsat să se înțeleagă că avantajul de 3 procente pe care îl avea în sondajele de opinie se datora mai degrabă gafelor comise de Mitt Romney în timpul campaniei, şi nu neapărat datorită propriei popularități.

”Important este că avem un avantaj, ” a spus Obama gazdei sale Tom Joyner, explicând că situația e ca la un meci de baschet: ”Ştii, ai o serie de 7 jocuri, conducem cu 2-0 şi pierdem un punct.”  ”Da, dar ați avut şansa de a deschide scorul şi ați ratat-o!” i-a reproşat Joyner.

×
Subiecte în articol: barack obama alegeri SUA