x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama se vinde! Află ce sumă plătesc bogătaşii Americii pentru a fi faţă în faţă cu preşedintele

Obama se vinde! Află ce sumă plătesc bogătaşii Americii pentru a fi faţă în faţă cu preşedintele

de Mihaela Biliovschi    |    28 Feb 2013   •   09:56
Obama se vinde!  Află ce sumă plătesc bogătaşii Americii pentru a fi faţă în faţă cu preşedintele
Corespondent Washington D.C.

Casa Albă, în parteneriat cu doi strategi de top ai preşedintelui, pregăteşte cea mai mare bombă politică ce a existat la Washington vreodată. Pentru a obține finanțarea necesară, prietenii lui Obama au inventat un mecanism legal ce le permite să ”vândă” acces la Casa Albă şi întâlniri personale cu Barack Obama.

New York Times (NYT) a dezvăluit subiectul. Într-un articol publicat weekendul trecut, Barack Obama este acuzat că vinde acces la Casa Albă pe sume de ordinul sutelor de mii de dolari. Practica vine în opoziție cu principiile pe care preşedintele le stabilise în campania electorală din 2007, când a promis că va interzice imixtiunea banilor şi a intereselor speciale în politica de la Washington.
Mecanismul de colectare a banilor se face printr-o şmecherie absolut legală şi, de altfel, practicată de politicieni la nivelul statelor. Însă grupuri de activişti ce monitorizează activitățile Guvernului spun că această practică nu a mai fost întâlnită la nivel național şi că stabileşte un precedent periculos. 

Cum se face şmecheria

Şeful campaniei electorale pentru realegerea lui Obama, Jim Messina, a înregistrat oficial în urmă cu patru săptămâni o entitate juridică numită ”Organizing for Action” (OFA). Această organizație are statut de non-profit, în scop de ajutorare socială, şi prin urmare este lipsită de supraveghere legală. De exemplu, firma este scutită de la plata taxelor, nu are restricții la sumele încasate, administratorii nu sunt obligați să publice numele donatorilor şi, în  special, nu restricționează angajații Administrației Obama în a solicita donații pentru OFA.
Conform NYT, donatorilor li s-a promis, în schimbul a 500.000 de dolari, un loc în consiliul de conducere al organizației OFA. Acest lucru le va garanta întâlniri periodice cu însuşi preşedintele Barack Obama care va fi prezent la adunările generale. În plus, specifică NYT citând surse dintre donatori, aceştia vor fi invitați la întâlniri direct la Casa Albă. Pentru sume mai mici, de la 50.000 de dolari în sus, donatorilor le este asigurată întâlnirea cu oficiali de la Casa Albă, dar nu cu preşedintele însuşi.

Ce câştigă Obama – o armată

Deşi înregistrată drept organizație apolitică, scopul declarat al OFA este ca în următorii patru ani să susțină reforme în toate domeniile pe care preşedintele Obama le-a subliniat în cele două mari discursuri de când a preluat al doilea mandat: politica de mediu, imigrația şi controlul armelor.

OFA s-a schimbat, în fapt, doar în nume şi statut legal. Pentru că în realitate, ”corpul” acesteia a rămas organizația care l-a ajutat pe Obama să câştige alegerile în 2008 şi 2012. Astfel, OFA îşi începe activitatea cu o ”armată” de două milioane de voluntari pentru Obama, 17 milioane de abonați prin adresa de email, şi 26 milioane de utilizatori Twitter şi 33 milioane de utilizatori Facebook, informează Washington Post într-un articol publicat pe website.

“Portiţă” pentru funcţii ambasadoriale

Organizația s-a format la un moment de cruce în administrația centrală, când preşedintele caută să numească oameni pentru funcții de conducere, dar şi ambasadori pentru următorul termen de patru ani. Aşa că nu ar fi exclus ca următorul ambasador SUA la Bucureşti să îşi ”cumpere” poziția cu ajutorul unei donații grase pentru OFA.

”Cumpărarea” posturilor ambasadoriale este o practică tradițională şi legală la Washington.

Membrii grupului OFA şi-au propus să adune peste 50 milioane de dolari, iar pentru acest target au apelat la producători de filme din Hollywood, la industria energetică din California şi la afacerişti din Chicago.

New York Times online scrie că situația este fără precedent în Washington, când o organizație lipsită de supravegherea legii adună zeci de milioane de dolari şi vinde acces la Casa Albă cu acordul preşedintelui.

Oficiali din cadrul OFA citați de NY Times spun că periodic vor anunța public numele donatorilor şi că nu vor solicita ajutorul oficialilor de la Casa Albă. Însă, au spus aceştia, este ”posibil” ca oficiali de la Casa Albă să fie prezenți la evenimentele organizate de OFA.

“Apolitic” într-o singură direcţie

O singură obligație importantă are OFA pentru a-şi păstra statutul de scutire la plata taxelor. Acela de a rămâne ”apolitică” în activitatea acesteia.

NYT ridică semne de întrebare în această direcție.  Vinerea trecută, de exemplu, Casa Albă şi OFA au avut acțiuni de propagandă paralele. În timp ce Casa Albă a organizat opt interviuri pentru Barack Obama la posturi de televiziune locale unde a atacat congrassmanii republicani, OFA a investit jumătate de milion de dolari în reclame de publicitate în care a denigrat 13 polticieni republicani. Mai mult, OFA a trimis o armată de voluntari pe ”teren.” Aceştia au avut misiunea de a organiza proteste în fața birourilor politicienilor care nu susțin agenda lui Obama, de a le telefona şi trimite emailuri cerându-le să susțină agenda preşedintelui. Grupuri de activişti cu scopul de monitorizare a activității politice de la Washington numiți ”câini de pază ai Guvernului” (Government watchdogs) s-au arătat îngrijorați de parteneriatul Casei Albe cu OFA. ”Acesta este un vehicol fără precedent ce face loc unui nou punct de acces spre corupție de către indivizi şi companii ce ar putea căuta să cumpere influență în această administrație”, a spus Fred Wertheimer, avocat şi activist al organizației Democracy 21, citat de Washington Post online.  ”Această idee OFA este un exemplu teribil de indivizi şi corporații cărora li se cere să plătească pentru a primi acces” la oficialii administrației, a spus Bob Edgar, fost congressman democratic şi lider al organizației Common Cause.
Întâmplarea face...

Secretarul de Presă al Casei Albe, Jay Carney, a fost chestionat de către reporterii din Washington cu privire la ”comercializarea” accesului la preşedinte. Carney a susținut că OFA este doar o organizație independentă şi care ”din întâmplare” susține acceaşi agendă cu Obama. Când mai mulți reporteri au cerut lămuriri, Carney i-a trimis să vorbească cu membrii OFA şi a părăsit imediat sala.

Nu este prima dată când Obama îşi sacrifică principiile în scop financiar. În 2007, când avea destui bani pentru campania electorală, Obama a anunțase că nu acceptă donații mai mari de 50.000 de dolari de la persoane fizice şi a renunțat complet la donații din partea corporațiilor. Motivul, a spus candidatul Obama, era de a schimba felul în care se face politică la Washington şi de a stopa influența afaceriştilor în politica țării.

În 2012, când Obama s-a confruntat cu dificultăți financiare fără precedent, preşedintele a anunțat că primeşte din nou bani de la corporații, suma maximă admisă de lege, de un milion de dolari şi 250.000 de dolari de persoană.

×
Subiecte în articol: barack obama casa alba presedinte