x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama şi mama soacră pleacă în vacanţă. Suma cheltuită te va ului: 100 de milioane de dolari!

Obama şi mama soacră pleacă în vacanţă. Suma cheltuită te va ului: 100 de milioane de dolari!

de Mihaela Biliovschi    |    26 Iun 2013   •   20:56
Obama şi mama soacră pleacă în vacanţă. Suma cheltuită te va ului: 100 de milioane de dolari!
Sursa foto: MAURIZIO GAMBARINI/EPA/Intact Images
Corespondenţă din Washington, D.C.
Familia prezidenţială americană a plecat, miercuri, într-o vacanţă de lucru de 8 zile pe continentul african. Costul ridicat al călătoriei i-a infuriat pe americani, care protestează că familia Obama nu se supune aceloraşi măsuri de austeritate impuse ţării. Odama va dori să-l viziteze pe Nelson Mandela în camera de spital, numai dacă primeşte şi acordul familiei eroului african.

Împreună cu cele două fiice ale sale, Prima Doamnă, mama soacră şi o nepoată, preşedintele american şi-a luat zborul la bordul Air Force One miercuri dimineaţă cu destinaţia Africa. Odată cu el, alte câteva avioane cargo ce vor transporta unităţi speciale de securitate, 56 de maşini între care 18 limuzine şi trei camioane ce vor transporta geamuri antiglonţ. Acestea vor fi montate locuinţelor ce vor adăposti Prima Familie a Americii pe durata vacanţei.

Sute de agenţi şi logistică pe măsură
La fiecare oprire a familiei Obama este nevoie de un întreg aparat de securitate, iar timpul pentru împachetare şi despachetare este extrem de limitat. De aici nevoia de zeci de vehicule şi întreaga tevatură. Toate acestea vor fi transportate dintr-o parte într-alta cu avioane militare. Agenţii secreţi vor zbura şi ei dintr-o locaţie africană într-alta în masă, pentru a se asigura că au pregătit tot ce era necesar sosirii Primei Familii a Americii. Sute de agenţi vor fi necesari operaţiunii, scriu Washington Post şi Huffington Post.

Eforturi noi în căutare de prieteni

Oficiali de la Casa Albă citaţi de agenţia de ştiri Reuters spun că scopul vizitei prezidenţiale este de a propulsa partaneriatul economic şi relaţiile cu Statele Unite, şi de a promova dezvoltarea democratică în ţările africane.
La început de mandat, preşedintele Barack Obama a văzut prima oportunitate pentru dezvoltarea relaţiile externe cu lumea musulmană, efort inaugurat de celebrul său discurs din Cairo. Imediat după acesta, lumea musulmană s-a trezit într-un val de violenţe care a răsturnat dictatori şi a lăsat sute de mii de victime în urmă, o situaţie pe care Obama a privit-o de la distanţă.
A urmat apoi, în planul relaţiilor externe, Pivotul către Asia, un efort pe care Casa Albă îl anunţa cu surle şi trâmbiţe, pentru ca mai apoi să se stingă într-un val de situaţii diplomatice jenante pentru Administraţie.

Proteste din Africa şi din America
Încercarea de a dezvolta relaţiile cu Africa prin intermediul acestei vacanţe de lucru este una pe care locuitorii continentului o privesc cinic. În contrast cu Administraţiile Clinton şi Bush, care au pus un accent mărit relaţiei americane cu naţiunile africane, preşedintele Obama a ignorat până în acest moment continetul din care-şi trage originea. Este doar ce-a de-a doua sa vizită în rândul africanilor, evident nemulţumiţi de lipsa de atenţie.
Şi americanii de dreapta protestează la adresa acestui efort, şi nu atât din motive politice, ci mai degrabă financiare. Costul vacanţei familiei Obama în Africa este estimat undeva între 60 şi 100 milioane de dolari.
Că e călătorie de vacanţă ori una de afaceri, contează mai puţin la buzunarul plătitorilor de taxe. În condiţiile în care Administraţia Obama a închis accesul vizitatorilor la Casa Albă, în majoritate copii de şcoală, pentru a ”economisi” 10 milioane de dolari pe an, americanii consideră că această vacanţă în Africa pentru familia prezidenţială plus mama soacră ar fi trebuit să fie anulată, pentru ca familia prezidenţială să ”sufere” aşa cum suferă şi ei din cauza măsurilor de austeritate. 

Sortită eşecului?

Mai multe ziare americane concluzionează că această vizită în Africa este inoportună din mai multe puncte de vedere. În primul rând situaţia de sănătate tot mai precară a lui Nelson Mandela, erou de 94 de ani şi fost preşedinte al Africii de Sud. 
Un al doilea motiv este furnizat de un grup protestatar care câştigă tot mai multă popularitate, ”Asociaţia Avocaţilor Musulmani” cu sediul în Johannesburg. Această asociaţie cere în mod public arestarea preşedintelui Obama pentru acţiunile sale de asasinare prin programul dronelor.
O altă coincidenţă interesantă care ar putea diminua atenţia asupra acestei călătorii, este prezenţa fostului cuplu prezidenţial în zonă. Laura şi George Bush vor călători în Zambia pentru a vizita un centru de sănătate. Acţiunea face parte din efortul preşedintelui Bush prin Iniţiativa de Sănătate Globală, o campanie axată în principal pe continentul african, scrie Washington Times.
Călătoria va dura opt zile şi nu va include Kenya, ţara de baştină a tatălui preşedintelui american.

×
Subiecte în articol: barack obama