x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama şi Putin s-au întâlnit, însă problema siriană a rămas fără nicio rezolvare

Obama şi Putin s-au întâlnit, însă problema siriană a rămas fără nicio rezolvare

29 Sep 2015   •   11:54
Obama şi Putin s-au întâlnit, însă problema siriană a rămas fără nicio rezolvare

Preşedinţii SUA şi Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin au avut o întrevedere luni seara la sediul ONU, în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în încercarea de a găsi o soluţie la haosul din Siria, dar fără să înregistreze progrese, în special în ceea ce priveşte rolul liderului sirian Bashar al-Assad în procesul de tranziţie politică din această ţară, comentează marţi France Presse.

În finalul convorbirii, care a durat aproximativ 90 de minute şi care a început cu o strângere glacială de mână, Putin a invocat în faţa presei o întâlnire 'constructivă, surprinzător de deschisă' cu omologul său american, şi a vorbit despre o posibilă cooperare. Cu toate acestea, liderul rus a subliniat diferende reale dintre SUA şi Rusia cu privire la modul de a pune capăt războiului care a făcut deja peste 240.000 de morţi în Siria.

Putin nu a exclus atacuri aeriene ruse în Siria, dar a exclus categoric un angajament rusesc cu trupe combatante la sol în lupta împotriva jihadiştilor ultraradicali ai grupării Statul Islamic (SI), subliniind dorinţa sa 'de a asista în continuare armata siriană'.

Dovadă a tensiunilor care persistă cu Occidentul, liderul de la Kremlin nu a rezistat tentaţiei să arunce nişte săgeţi la adresa lui Barack Obama şi Francois Hollande: 'Am cel mai mare respect pentru omologii mei american şi francez, dar ei nu sunt cetăţeni sirieni şi, prin urmare, nu ar trebui să se implice în alegerea conducătorilor unei alte ţări'.

Această primă întâlnire oficială între Obama şi Putin în mai bine de doi ani a fost consacrată deopotrivă Siriei şi crizei din estul Ucrainei.

Reiterând cuvintele preşedintelui rus, un oficial american a descris 'voinţa comună' de a găsi răspunsuri la războiul din Siria, care a provocat o criză a imigraţiei fără precedent în Europa. Dar a constatat un dezacord real asupra rezultatului unui eventual proces de tranziţie politică în Siria. Cei doi lideri, potrivit acestuia, au subliniat necesitatea comunicării la nivel militar pentru a evita eventuale conflicte între cele două părţi în regiune.

Cu câteva ore mai devreme, Obama şi Putin şi-au expus dezacordurile de la tribuna ONU, acuzându-se reciproc de a fi contribuit la tensiunile în regiune. Într-un discurs centrat pe forţa diplomaţiei, dând ca exemple în acest sens Iranul şi Cuba, Barack Obama a indicat clar că se impune pregătirea întoarcerii paginii cu Al-Assad. 'După atâta vărsare de sânge şi măcel, nu poate exista o întoarcere la statu quo-ul de dinainte de război', a spus liderul de la Casa Albă.

Într-o referire clară la Moscova, el a denunţat logica de a susţine un 'tiran' care 'masacrează copii nevinovaţi', sub pretextul că alternativa ar fi 'mai rea'.

Pentru Putin, dimpotrivă, liderul sirian reprezintă guvernul legitim de la Damasc, cu care a refuza cooperarea ar însemna o 'eroare enormă'. Preşedintele Rusiei a făcut apel de la tribuna ONU la crearea unei 'coaliţii largi antiteroriste' împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, asemănătoare 'celei împotriva lui Hitler' din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

'Trebuie să recunoaştem că nimeni altcineva în afara forţelor armate ale preşedintelui (sirian) nu luptă în mod real împotriva Statului Islamic', a susţinut liderul de la Kremlin, care a revenit la Adunarea Generală a ONU după o absenţă de zece ani.

×
Subiecte în articol: barack obama Vladimir Putin