x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama ţese prietenii

Obama ţese prietenii

de Anca Aldea    |    02 Apr 2009   •   00:00
Obama ţese prietenii
Sursa foto: Toby Melville/Reuters

Liderii lumii se întâlnesc astăzi la Londra pentru a căuta cele mai bune măsuri de ieşire din criză.



Mii de manifestanţi au protestat în ultimele zile în districtul financiar al Londrei, în timp ce preşedintele SUA, Barack Obama, a avut o serie de întâlniri preţioase.

Şefi de stat şi de Guvern, păziţi cu străşnicie de 2.500 de poliţişti, s-au întâlnit la Londra pentru a participa la Summit-ul G20. Reuniunea la nivel înalt care se desfăşoară astăzi în capitala britanică trebuie să susţină, în principal, reformarea instituţiilor financiare, după cum a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

PATRU TESTE
În ultimele zile, premierul britanic, Gordon Brown, a încercat să obţină o poziţie comună din partea liderilor G20 asupra celor mai bune măsuri pentru ieşirea din criză. Cea mai importantă întrevedere a lui Brown a fost cu preşedintele SUA, Barack Obama, aflat în primul său turneu în străinătate.

"Primul nostru test este să convenim asupra unor măsuri mai stricte şi mai transparente de supraveghere a băncilor, fondurilor mutuale şi a ceea ce este cunoscut sub numele de sistemul bancar mondial din umbră.

Al doilea test este să ne angajăm să adoptăm măsurile necesare reluării creşterii, îndepărtării recesiunii globale şi susţinerii familiilor şi întreprinderilor. Al treilea test este să ne asigurăm că, prin cooperare economică internaţională, prin întărirea instituţiilor economice internaţionale, susţinem creşterea în ţările emergente şi în cele în curs de dezvoltare.

Al patrulea test este să respingem protecţionismul şi să impulsionăm comerţul mondial şi am sugerat schimburi comerciale de minimum 100 de miliarde de dolari. În al cincilea rând, avem obligaţia să-i ajutăm pe cei mai săraci, pe cei mai vulnerabili, dar mai puţin capabili să facă faţă crizei, atingând obiectivele de dezvoltare ale mileniului şi respectându-ne promisiunile de ajutor", a declarat premierul Brown la finalul întâlnirii cu Obama.

Dacă poziţiile liderilor G20 vor fi divergente (cum e cazul Franţei şi al Germaniei, care nu par dispuse să mai cheltuiască bani publici), Summit-ul de la Londra va fi considerat un nou eşec.

×
Subiecte în articol: externe