x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, vizită istorică la Hiroshima, pentru a 'reflecta la forţa teribilă dezlănţuită' de prima bombă atomică

Obama, vizită istorică la Hiroshima, pentru a 'reflecta la forţa teribilă dezlănţuită' de prima bombă atomică

27 Mai 2016   •   18:10
Obama, vizită istorică la Hiroshima, pentru a 'reflecta la forţa teribilă dezlănţuită' de prima bombă atomică
Sursa foto: Foto: whitehouse.gov

Barack Obama a devenit vineri primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii care a vizitat Hiroshima, unde a depus o coroană de flori la locul primului bombardament atomic din istorie, într-un gest de reconciliere între Tokyo şi Washington şi o pledoarie pentru o lume fără arme nucleare, relatează AFP şi Reuters.

'Acum 71 de ani, moartea a căzut din cer', a declarat preşedintele Obama la Hiroshima, în faţa memorialului victimelor bombei aruncate de aviaţia americană asupra oraşului în dimineaţa zilei de 6 august 1945, la ora 08.15.

El le-a adus un omagiu încărcat de emoţie victimelor, le-a strâns mâna şi i-a îmbrăţişat pe supravieţuitorii prezenţi la ceremonie.

În acea zi, 6 august 1945, lumea 's-a schimbat pentru totdeauna', bomba atomică 'demonstrând că omenirea avea mijloacele de a se autodistruge', a arătat liderul de la Casa Albă.

'Pentru ce am venit aici, la Hiroshima? Am venit pentru a reflecta la forţa teribilă dezlănţuită într-un trecut nu atât de îndepărtat. Am venit să-i jelim pe cei morţi', a mai spus Barack Obama.

'Ni-i aducem aminte pe toţi nevinovaţii ucişi în acel război îngrozitor', a mai declarat Obama, cu solemnitate. 'Avem o responsabilitate comună de a privi istoria drept în ochi. Trebuie să întrebăm ce trebuie să facem diferit pentru a opri repetarea unor astfel de suferinţe', a adăugat el.

'Progresele tehnologice fără un progres echivalent al instituţiilor umane ne pot fi fatale. Revoluţia ştiinţifică care ne-a condus la fisiunea atomului cheamă în acelaşi timp la o revoluţie morală', a continuat el.

La ceremonia oficială au asistat cinci supravieţuitori ai bombardamentelor atomice şi familiile lor.

Puţin mai devreme, în afara parcului au putut fi auziţi protestatari care îi cereau preşedintelui american să prezinte scuze.

Înainte de depunerea coroanei, preşedintele Obama a vizitat muzeul unde, printre exponate, se află fotografii ale unor victime carbonizate, haine purtate de acestea şi statui care îi înfăţişează pe aceşti oameni cu carnea scurgându-li-se de pe membre.

Consilieri ai lui Obama au indicat anterior că, la Hiroshima, obiectivul principal al liderului american a fost să-şi promoveze agenda de dezarmare nucleară, pentru care a primit în 2009 Premiul Nobel pentru Pace.

Vizita sa a provocat dezbateri chiar după anunţ, criticii acuzând ambele părţi de memorie selectivă şi arătând spre paradoxurile unor politici care se bazează pe descurajarea nucleară simultan cu apelurile pentru denuclearizare.

Cele două guverne speră însă că vizita lui Obama la Hiroshima va scoate în evidenţă un nou nivel de reconciliere şi relaţii mai strânse între foştii inamici.

Preşedintele american indicase deja că va omagia toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu va prezenta scuze pentru atacurile de la Hiroshima şi Nagasaki, al doilea oraş japonez lovit de un bombardament atomic american, la 9 august 1945.

'Nu voi reexemina decizia de folosire a armelor atomice la Hiroshima şi Nagasaki, dar voi sublinia că venirea premierului (Shinzo) Abe şi a mea împreună la Hiroshima arată lumii posibilitatea de reconciliere - faptul că până şi foşti adversari pot deveni cei mai puternici aliaţi', a arătat Obama în răspunsurile date în scris la întrebările publicate vineri în cotidianul Asahi.

Sursa: AGERPRES

×