x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama vrea ca Statele Unite şi Rusia să îşi reducă cu o treime armele strategice nucleare. La fel şi Europa

Obama vrea ca Statele Unite şi Rusia să îşi reducă cu o treime armele strategice nucleare. La fel şi Europa

19 Iun 2013   •   08:37
Obama vrea ca Statele Unite şi Rusia să îşi reducă cu o treime armele strategice nucleare. La fel şi Europa

Preşedintele american Barack Obama va propune miercuri ca Statele Unite şi Rusia să îşi reducă cu o treime armele strategice nucleare şi va îndemna la o reducere a arsenalelor nucleare tactice în Europa, a anunţat un oficial american.

 Obama, care va prezenta aceste propuneri într-un important discurs susţinut la Berlin, se va angaja totodată să participe la un summit privind securitatea nucleară, la Haga, anul viitor, şi să organizeze un summit echivalent în ultimul an al preşedinţiei sale, în 2016.

Potrivit oficialului american, Obama este convins că Statele Unite şi aliaţii lor vor putea menţine un nivel credibil al disuasiunii nucleare "reducând cu până la o treime focoasele rachetelor nucleare strategice, sub nivelul (prevăzut de) noul tratat START".

"Vom încerca să negociem aceste reduceri cu Rusia, cu scopul de a continua să depăşim poziţii care au prevalat în timpul Războiului Rece", a adăugat oficialul.

×