x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ocolirea Ucrainei de catre Gazprom, prea costisitoare pentru Rusia

Ocolirea Ucrainei de catre Gazprom, prea costisitoare pentru Rusia

de Dan Constantin    |    19 Iul 2015   •   22:04
 Ocolirea Ucrainei de catre Gazprom, prea costisitoare pentru Rusia
Sursa foto: Andrey Ivanov

Devierea tranzitului de gaze rusesti din Ucraina prin noile proiecte prin Sud(Turk Stream) si Nord( Nord Strean) pentru exportul catre Europa devine o operatiune foarte costisitoare.

Aceasta este concluzia publicatiei Moskow Times, care citeaza o analiza Reuters.Gazprom a tranzitat prin Ucraina anul trecut 60 de miliarde mc gaze naturale-40 la suta din exporturile realizate. Pentru a suplini acest tranzit pe alte cai ar fi necesare investitii substantiale- 3,3 miliarde euro pentru Turk Stream si 9,9 miliarde euro pentru dublarea conductei Nord Stream. Probleme ridica insa si despagubirile care le-ar pretinde Slovacia si Bulgaria , care sunt racordate la traseele din Ucraina, sume evaluate la circa 1 miliard de euro anual. Ucraina castiga anual din tranzit 2 miliarde de euro.

GAZPROM, principala companie de stat a Rusiei ar urma sa aloce resurse considerabile, mai mari decat profitul anual pentru a '' pedepsi'' Ucraina. Expertii citati de publicatia din Moskova sunt sceptici ca planurile de intrerupere a tranzitului prin Ucraina vor depasi stadiul de proiect urgent. In plus se anticipeaza o normalizare a relatiilor dintre Rusia si Ucraina, ceea ce schimba radical datele problemei care acum par stringente. 

×