x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OFENSIVĂ TERESTRĂ ISRAELIANĂ / Plumb turnat peste Hamas

OFENSIVĂ TERESTRĂ ISRAELIANĂ / Plumb turnat peste Hamas

de Sînziana Stancu    |    05 Ian 2009   •   00:00
OFENSIVĂ TERESTRĂ ISRAELIANĂ / Plumb turnat peste Hamas

Israelul a trecut începând de sâmbătă noapte la ofensiva terestră în Fâşia Gaza, după opt zile de bombardamente aeriene intense împotriva militanţilor Hamas. Ieri, oraşul Gaza, pustiit după atacurile aeriene timp de opt zile, era împânzit de tancurile israeliene.



Armata israeliană a justificat intervenţia terestră în teritoriile palestiniene, pe care a numit-o "Cast Lead", adică "plumb turnat", prin necesitatea de a prelua controlul asupra unor zone folosite de militanţii Hamas, pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva teritoriului israelian. Ofensiva israeliană împotriva Hamas în Gaza va fi extinsă "atât cât va fi necesar", după cum a precizat ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak. Coloanele de tancuri israeliene au început să pătrundă în teritoriile palestiniene sâmbătă seară. Ieri, la prânz, oraşul Gaza era asediat. Enclava palestiniană a fost împărţită, practic, în două, marina israeliană împiedicând şi deplasările pe şoseaua de-a lungul coastei. Atacurile armatei israeliene au vizat mai multe obiective ale grupării islamiste radicale, ieri fiind atacate peste 50 de ţinte, între care unităţi pentru lansarea rachetelor şi tuneluri pentru contrabanda cu arme. Hamas a ripostat cu rachete de tip Qassam. Un bilanţ al conflictului terestru provenit din surse palestiniene arăta că până ieri, la prânz, fuseseră ucişi 23 de palestinieni, în timp ce presa israeliană informa că un soldat israelian fusese ucis, iar 30 răniţi, între care doi grav. La rândul său, gruparea radicală islamistă anunţa că ucisese nouă soldaţi israelieni şi răpise doi în timpul luptelor. Cele nouă zile de război au făcut 460 de morţi şi 4.000 de răniţi.

CIMITIR

Aceasta este cea mai amplă operaţiune în Fâşia Gaza în ultimii 40 de ani, pentru care Israelul a mobilizat chiar şi zeci de mii de militari în rezervă. Armata israeliană a anunţat într-un comunicat că, "în cea de-a doua fază", a operaţiunii terestre împotriva grupării "teroriste" Hamas, sunt implicate "infanteria, tancurile, forţele de geniu, artileria şi spionajul". Ofensiva e sprijinită şi de marina şi aviaţia israeliană. Atât Israelul, cât şi Statele Unite afirmă că Hamas a primit armament şi pregătire din partea Iranului. În paralel cu ofensiva armată, se desfăşoară şi un război al declaraţiilor şi al ameninţărilor. Astfel, despre armata israeliană se spune că ar fi transmis un avertisment locuitorilor din Gaza, care îi sprijină pe "teroriştii" din gruparea islamistă radicală în lupta împotriva Israelului, iar Hamas a ameninţat Israelul că "va plăti scump" intervenţia terestră şi că Fâşia Gaza va fi transformată într-un "cimitir" pentru soldaţii israelieni, ameninţare pe care a formulat-o de altfel şi Iranul.

TROIKA EUROPEANĂ

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a numit atacul terestru israelian o "agresiune brutală" şi a cerut ONU să găsească o soluţie de pace. Abbas a îndemnat la "unitate naţională", spunând că "situaţia a devenit insuportabilă" şi s-a oferit din nou să împartă puterea, chiar dacă Hamas a ignorat invitaţia lui de săptămâna trecută. Abbas nu mai are sub control Fâşia Gaza din 2007, când a fost înlăturat de islamiştii radicali prin forţă. Egiptul este singura ţară arabă din zonă care s-a oferit să încerce o mediere israeliano-palestiniană, denunţând "aventurismul" Hamasului palestinian, pe care l-a acuzat că este ca şi Hebollahul libanez, "un pion" al Iranului. Cairo a anunţat că va propune "troikăi ministeriale europene", ce a sosit ieri în Egipt, condusă de ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia UE, "un plan în patru puncte", cuprinzând încetarea imediată a focului, deschiderea culoarelor de trecere, un nou armistiţiu şi un organism internaţional sau arab de aplicare a acestuia. Demersurile "troikăi europene", din care mai fac parte omologii suedez şi francez ai lui Schwarzenberg, Karl Bild şi Bernard Kouchener, vor fi susţinute şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care se întâlneşte azi  cu preşedintele egiptean, Hosni Mubarak.

MAE AJUTĂ ROMĂNII DIN GAZA

Prin Ambasada României din Tel Aviv, MAE român face toate demersurile necesare pentru ca cetăţenii români cu documente de identitate valabile să poată pleca din Fâşia Gaza, se arată într-un comunicat al MAE de la Bucureşti, care precizează că numai după obţinerea aprobării autorităţilor israeliene românii vor putea ieşi din Gaza. Până ieri la prânz, reprezentanţii Ambasadei din Tel Aviv au luat legătura telefonic cu aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în Gaza, între care numai 55 (14 femei, 5 bărbaţi şi 36 de copii), dar şi 9 cetăţeni palestinieni au solicitat asistenţă consulară pentru a părăsi zona.


O fâşie instabilă controlată total de Hamas

Fâşia Gaza are 45 km lungime şi 6-12 km lăţime, pe o suprafaţă de 360 km pătraţi locuind 1,5 milioane de palestinieni. Din 1948 şi până la războiul din 1967, Egiptul a stăpânit Gaza, însă fără a o anexa. Ca urmare a Războiului de şase zile, Israelul a ocupat Gaza până în 1994. Conform Acordurilor de la Oslo din 1994, Autoritatea Palestiniană a început să preia treptat controlul asupra zonei. Iar în 2005, în mod unilateral, Israelul a desfiinţat toate coloniile israeliene şi bazele militare din Gaza, dar a menţinut controlul asupra graniţelor. Statutul juridic al Gazei este neclar: nici teritoriu anexat, dar nici stat suveran. După ce Autoritatea Palestiniană, sub conducerea liderului Yasser Arafat, a preluat controlul, Gaza City, cel mai mare oraş din Fâşie, a devenit sediul Consiliului Naţional Palestinian. Administraţia Arafat, până la moartea acestuia, a fost acuzată de corupţie, deturnare de fonduri, incompetenţă. În 2006 au fost organizate alegeri pentru Parlamentul Palestinian, organizaţiile care au concurat fiind Fatah şi Hamas. Fatah, partid de stânga, înfiinţat în 1954, are un istoric terorist, dar acum nu mai este considerat organizaţie teroristă, ci moderată. A fost principala forţă politică până la alegerile din 2006, câştigate de Hamas. Înfiinţat în 1987, Hamas este un partid radical, care militează pentru distrugerea statului Israel. Renumit pentru atacurile sinucigaşe, Hamas este considerat organizaţie teroristă. După ce Hamas a câştigat alegerile din 2006, ajutoarele din SUA şi UE au fost oprite, ceea ce a dus la prăbuşirea economică a zonei. Războiul Fatah-Hamas din 2007 a fost câştigat de acesta din urmă, care controlează total Fâşia Gaza.  Preşedintele Palestinian Mahmoud Abbas şi Fatah conduc Cisiordania, fiind consideraţi internaţional conducerea legitimă a palestinienilor. În Gaza, izolat politic şi economic, Hamas e sprijinit de Iran şi Siria. După ce a preluat controlul total al Fâşiei Gaza, Hamas a lansat sute de rachete şi tiruri de mortiere asupra Israelului. (Mihaela Mătăchiţă)

×
Subiecte în articol: externe gaza israeliană fasia gaza hamas