x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofertă "FINALĂ". Seulul a transmis Phenianului ultima propunere cu privire la negocierea redeschiderii Kaesong

Ofertă "FINALĂ". Seulul a transmis Phenianului ultima propunere cu privire la negocierea redeschiderii Kaesong

29 Iul 2013   •   09:55
Ofertă "FINALĂ". Seulul a transmis Phenianului ultima propunere cu privire la negocierea redeschiderii Kaesong
Sursa foto: YONHAP/EPA

Coreea de Sud a trimis luni propunerea sa "finală" Coreei de Nord în vederea negocierii redeschiderii complexului industrial intercoreean Kaesong, închis unilateral de Phenian în aprilie. Cele şase runde de negocieri care au avut loc în ultimele săptămâni la Kaesong nu au permis deblocarea situaţiei.

Oferta sud-coreeană a fost transmisă prin intermediul satului de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953, care a pus capăt Războiului Coreei, relatează Mediafax. "Îndemnăm încă o dată Coreea de Nord să facă alegerea bună în vederea normalizării (situaţiei la) Kaesong şi a relaţiilor intercoreene", a subliniat Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării.

În semn de bunăvoinţă, Seulul a autorizat luni trimiterea de material umanitar în Coreea de Nord.

Cinci asociaţii au primit aprobarea să furnizeze medicamente, alimente şi îmbrăcăminte pentru copii.

Seulul a oferit totodată echivalentul sumei de 4,5 milioane de euro pentru proiecte destinate tot copiilor, cu susţinerea UNICEF.

Ploi puternice au afectat Coreea de Nord în ultimele săptămâni, provocând moartea a aproximativ 20 de persoane şi lăsând mii de persoane fără adăpost.

Ultima întâlnire a celor două delegaţii, joi, în zona industrială Kaesong, situată la aproximativ zece kilometri de linia de demarcaţie, pe teritoriul nord-coreean, s-a încheiat cu o dispută, iar şeful negociatorilor nord-coreeni Pak Chol-su a avertizat că armata comunistă ar putea să reocupe complexul în cazul unui eşec definitiv al negocierilor.

Armata nord-coreeană şi-a deplasat instalaţii pentru a permite crearea complexului Kaesong, în 2004, în cadrul unei politici de destindere inaugurate la vremea aceea de către Coreea de Sud.

Phenianul şi Seulul vor să repornească această zonă industrială, crucială atât pentru economia nord-coreeană, cât şi pentru firmele sud-coreene care au pierdut peste un miliard de dolari, în decurs de patru luni, din cauza închiderii complexului.

×