x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial american: Obama şi Putin s-au înţeles

Oficial american: Obama şi Putin s-au înţeles

30 Sep 2015   •   13:19
Oficial american: Obama şi Putin s-au înţeles

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au căzut de acord, în cadrul întâlnirii lor de luni de la New York, că au un interes comun în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat Ambasada SUA la Moscova, potrivit RIA Novosti.

Declaraţia misiunii diplomatice americane survine ca reacţie la decizia de miercuri a Senatului rus de a autoriza utilizarea unui contingent militar rus în operaţiunile aeriene din Siria, în urma unei solicitări în acest sens a liderului de la Kremlin.

''Repet că, atunci când preşedintele Obama s-a întâlnit cu preşedintele Putin, ei au convenit că SUA şi Rusia au un interes comun în lupta împotriva Statului Islamic în Siria. Ei au căzut de acord că este necesar un canal de comunicare între militarii noştri pentru a evita neînţelegerile dintre unităţile coaliţiei (în frunte cu SUA) şi Rusia'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei americane, William Stevens, citat de agenţia de presă rusă menţionată.

El a ţinut totodată să amintească poziţia Washingtonului în privinţa preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, subliniind că acesta ''nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului şi extremismului în Siria''.

Vladimir Putin a avut luni, la sediul Naţiunilor Unite, după discursul ţinut în faţa Adunării Generale a ONU o întâlnire de aproape două ore cu Barack Obama, preşedintele rus calificând această primă întrevedere oficială cu liderul de la Casa Albă, după mai bine de doi ani, ca fiind 'constructivă şi deschisă' şi explicând că a discutat probleme legate de 'cooperarea dintre Rusia şi SUA în domeniul antiterorist'.

La rândul său, Barack Obama a afirmat că SUA sunt pregătite să coopereze cu toate ţările, inclusiv cu Rusia şi Iran, pentru a găsi o soluţie la războiul din Siria, care a făcut peste 240.000 de morţi în cei patru ani şi jumătate de conflict.

Într-un comentariu pe această temă, AFP nota marţi că Vladimir Putin s-a impus la ONU ca un actor de care trebuie să se ţină seama în rezolvarea situaţiei din Siria, Barack Obama admiţând că trebuie să coopereze cu Moscova în această problemă. AGERPRES

×
Subiecte în articol: barack obama Vladimir Putin