x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olaf Scholz: Anunţurile lui Putin sunt un "act de disperare"

Olaf Scholz: Anunţurile lui Putin sunt un "act de disperare"

21 Sep 2022   •   19:55
Olaf Scholz: Anunţurile lui Putin sunt un "act de disperare"
Sursa foto: hepta

Cancelarul german Olaf Scholz a numit miercuri un "act de disperare" deciziile recente ale preşedintelui Vladimir Putin care a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor ruşi pentru a lupta în Ucraina şi referendumuri în teritoriile din estul şi sudul acestei ţări, relatează AFP.

"Vladimir Putin nu face decât să înrăutăţească lucrurile", a declarat cancelarul în cadrul unei scurte declaraţii, în marja Adunării Generale a ONU la New York.

"Rusia nu poate câştiga acest război criminal", a insistat el.

De asemenea, preşedintele rus a ameninţat Occidentul cu arme nucleare şi a susţinut organizarea de urgenţă a unor "referendumuri" de anexare în patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei.

"Aceste referendumuri fictive nu vor fi niciodată recunoscute, desigur nu de către ţările europene, dar nici de comunitatea internaţională", a avertizat şeful executivului german.

Uniunea Europeană (UE) a apreciat de asemenea că anunţurile recente ale liderului de la Kremlin reflectă "dezordinea", dar şi dorinţa sa de a continua în "escaladarea" războiului împotriva Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Mobilizarea parţială "arată că atacul rus în Ucraina nu este încununat de succes", indicase anterior un purtător de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Büchner, citându-l pe cancelar, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Şi aceasta arată, de asemenea, că Ucraina se apără eficient "mulţumită sprijinului masiv (...) al multor ţări, între care Germania", a menţionat sursa citată.

Mobilizarea a aproximativ 300.000 de rezervişti ruşi nu schimbă însă poziţia Germaniei, care nu a răspuns în acest stadiu solicitării ucrainene de a-i livra tancuri Leopard-II, tancuri de luptă moderne de concepţie germană. Nici Statele Unite, nici Franţa, de exemplu, nu au furnizat până acum tancuri de luptă occidentale Kievului, care primeşte echipamente de fabricaţie sovietică. "Vrem să permitem Ucrainei să se apere", a precizat Büchner. "Dar nu este vorba despre livrarea de arme cu care Rusia poate fi atacată", a spus el.

Vicecancelarul Robert Habeck a descris mobilizarea parţială drept "un pas grav şi rău".

"Rusia practică o politică de escaladare a acestui război de agresiune, încălcând dreptul internaţional", a reacţionat pe Twitter Habeck, care este şi ministru al Economiei.

Pentru ministrul german de Finanţe, liberalul Christian Lindner, mobilizarea arată că războiul "va dura încă mult timp", ceea ce obligă la "măsuri economice şi politice".

Preşedintele rus a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".

×