x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda, vinovată de actele de violență extremă din timpul Războiului de Independență al Indoneziei

Olanda, vinovată de actele de violență extremă din timpul Războiului de Independență al Indoneziei

17 Feb 2022   •   14:16
Olanda, vinovată de actele de violență extremă din timpul Războiului de Independență al Indoneziei
Sursa foto: antena3

În timpul Războiului de Independență al Indoneziei din anii 1945-1949, armata olandeză s-a făcut vinovată de violență sistematică, excesivă și lipsită de etică, arată un raport citat de Reuters. 

Analiza a fost începută în 2017 și realizată de cercetători din cele două state, cu finanțarea autorităților din Țările de Jos. 

În timp ce forțele de gherilă indoneziene au apelat la violență în timpul luptelor, militarii olandezi au făcut exces de forță din cauza încercărilor disperate de a nu pierde controlul coloniei sale.

Ambasadorul olandez în Indonezia a prezentat scuze în 2013 pentru execuțiile din perioada respectivă, iar în același an au fost oferite despăgubiri văduvelor victimelor. Totodată, regele Willem Alexander a cerut scuze pentru violenţele excesive din timpul conflictului, în timpul unei vizite în această țară din 2020.

Guvernul Țărilor de Jos a anunțat, în 2020, despăgubiri de câte 5.000 de euro copiilor persoanelor executate în timpul conflictului.

Cele două state au, astăzi, relații economice solide însă problemele din timpul războiului de intenepndență este un subiect sensibil. 

"Forţele armate olandeze au folosit violenţa extremă în mod frecvent şi structurat, sub forma execuţiilor extrajudiciare, a relelor tratamente şi torturii, a detenţiei în condiţii inumane, a incendierii de locuinţe şi aşezări, a furturilor şi distrugerii de proprietăţi şi rezerve de hrană, a raidurilor aeriene şi tirurilor de artilerie disproporţionate şi a arestărilor în masă", se arată în raport.

Acțiunile olandezilor au avut la bază o "mentalitate colonială", fiind susținute  de autoritățile și populația acestei țări.
"Este evident că, la toate nivelurile, olandezii au aplicat standarde diferite 'supuşilor' coloniali", precizează documentul.

 

×
Subiecte în articol: indonezia olanda