Populatia si animalele din mai multe localitati din Olanda au fost evacuate, tara confruntandu-se, in prezent, cu furtuni violente si ploi cu debit mare. Mai multe zboruri au fost amanate la aeroportul din Amsterdam, iar activitatea din portul Rotterdam, cel mai mare din lume, este serios afectata.
Ploile abundente au facut ca nivelul apelor sa creasca la cote alarmante, iar vanturile care ajung si la 110 kilometri pe ora impiedica deversarea apelor din canale in mare.
Teritoriul Olandei, care este practic o delta a raurilor Rin si Meuse la varsarea in Marea Nordului, risca sa fie indundat atunci cand atat nivelul apelor dulci, cat si al marii este in crestere. In jur de 11 milioane de oameni - majoritatea populatiei Olandei - ar fi afectati de astfel de inundatii, se arata intr-un raport al Comisiei Europene realizat in 2008.
Digurile construite la Marea Nordului sunt monitorizate cu atentie, dupa ce a fost instituita o alerta de crestere a nivelului apelor. Acelasi lucru este valabil si pentru raul Rin.
Potrivit meteorologilor olandezi, nivelul raului in dreptul localitatii Lobith, aflat la granita cu Germania, va ajunge la 14 metri peste nivelul marii, pe 9 ianuarie, fata de 12 de metri, cat are acum. Cele 40 de familii care traiesc in zona, majoritatea fermieri, au fost evacuate.
Circulatia in portul Rotterdam este si ea restrictionata. Doua nave de mare tonaj nu pot intra in port, in timp ce 11 nave de mare tonaj sunt blocate inauntru. De asemenea, muncitorii care lucreaza in port nu ies din adaposturi decat atunci cand vremea se domoleste, la diferite intervale.
Compania de asigurari Interpolis spune ca a primit, de la inceputul acestui an, cereri de achitare a politelor in valoare de 2 milioane de euro, pentru distrugerile provocate de ploi si vant.