x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oligarhii ruşi, mai puţin numeroşi şi mai săraci cu 50 de miliarde de dolari

Oligarhii ruşi, mai puţin numeroşi şi mai săraci cu 50 de miliarde de dolari

20 Apr 2012   •   16:28
Oligarhii ruşi, mai puţin numeroşi şi mai săraci cu 50 de miliarde de dolari

Mediul economic instabil produce in ultimul timp frecvente modificari in clasamentele detinatorilor marilor averi ale lumii. Ultimul clasament Forbes, citat de Le Figaro, indica in cazul oligarhiei ruse pierderi de 52,3 miliarde dolari fata de anul trecut, cuantumul total al averilor celor mai bogati 200 rusi fiind de "numai" 446 miliarde dolari.

Numarul oligarhilor rusi este mai mic in 2012, la fel cum si castigurile lor s-au redus comparativ cu anul precedent, dar, cel mai notabil lucru este schimbarea de lider al clasamentului Forbes, premiantul din acest an fiind Alicher Usmanov, proprietarul grupului Metalloinvest, si un actionar important al clubului britanic de fotbal Arsenal..

Usmanov cu o avere estimata la aproape 18,1 miliarde dolari (13,7 miliarde euro), a urcat cinci locuri in clasament, detronand un alt magnat al metalurgiei Vladimir Lisin, cu o avere estimata la 12,1 miliarde euro. Podiumul este completat de Alexei Mordachov (Severstal) cu 11,6 miliarde euro.
Mihail Prohorov, care tocmai s-a lansat si in viata politica, terminand pe locul trei cursa prezidentiala, a cazut de pe locul trei pe sapte, pierderile sale financiare ridicandu-se la 4,7 miliarde dolari.

Caracterizat de jurnalistii francezi ca avand o alura mai apropiata de cea a unui notar de provincie, Usmanov este cunoscut in Occident pentru luxoasa sa resedinta londoneza, achizitionata cu 96 milioane dolari, sau pentru portofoliul de actiuni detinut la clubul de fotbal Arsenal,

In opinia Le Figaro, Rusia ramane o tara in care averile se construiesc la limita legalitatii, intr-un amestec al politicii cu mediul de afaceri.
Cei sase ani petrecuti in inchisoare, pentru escrocherie, nu au putut impiedica evolutia lui Usmanov, devenit unul cei mai discreti dar si cei mai influenti oameni de afaceri din Rusia, cel sub indrumarea caruia familia vice-premierul rus Igor Suvalov a "scapatat".

Interesele economice ale lui Usmanov nu se limiteaza doar la domeniul metalurgic, in care detine colosul Metalloinvest, el diversificandu-si afacerile in media si tehnologii moderne. Astfel, in 2009 a investit aproape un miliard de dolari in actiuni Facebook, detine procente din site-ul de vanzari online Grupon si este proprietarul grupului de media Kommersant.

Desi numarul de miliardarilor rusi este in scadere fata de anul trecut, Rusia detine suprematia mondiala in ceea ce priveste raportul acestuia la populatie - 96 la 143 milioane de locuitori, devansand Statele Unite si Singapore.

×