x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Urmează o nouă pandemie? OMS cere Chinei mai multe date despre bolile respiratorii

Urmează o nouă pandemie? OMS cere Chinei mai multe date despre bolile respiratorii

de Redacția Jurnalul    |    23 Noi 2023   •   10:30
Urmează o nouă pandemie? OMS cere Chinei mai multe date despre bolile respiratorii

Organizația Mondială a Sănătății a cerut Chinei mai multe date despre o boală respiratorie care se răspândește în nordul țării, îndemnând populația să ia măsuri pentru a reduce riscul de infectare.

Nordul Chinei a raportat o creștere a numărului de "boli asemănătoare gripei" de la jumătatea lunii octombrie, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii trei ani, a anunțat OMS, potrivit AFP.

"OMS a adresat o cerere oficială Chinei pentru informații detaliate privind o creștere a bolilor respiratorii și a cazurilor de pneumonie raportate la copii", a afirmat OMS.

Capitala chineză Beijing, situată în nordul țării, se confruntă cu un val de frig, temperaturile urmând să coboare sub zero grade până vineri, potrivit presei de stat. Temperaturile s-au prăbușit în timp ce orașul "a intrat într-un sezon de incidență ridicată a bolilor infecțioase respiratorii", a declarat Wang Quanyi, director adjunct și expert epidemiologic șef la Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Beijing.

Beijingul "prezintă o tendință de coexistență a mai multor agenți patogeni", a adăugat el.

La 21 noiembrie, mass-media și sistemul public de supraveghere a bolilor ProMED au anunțat cazuri de pneumonie nediagnosticată la copii din nordul Chinei.

Agenția "a solicitat, de asemenea, informații suplimentare cu privire la tendințele recente în circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care dă naștere la Covid-19), RSV care afectează copiii și Mycoplasma pneumoniae, precum și cu privire la gradul de supraaglomerare a sistemului de sănătate", se adaugă în comunicat.

Între timp, acesta a îndemnat populația să ia măsuri de prevenire, inclusiv să se vaccineze, să păstreze distanța față de persoanele bolnave și să poarte măști.

OMS nu a dat nicio indicație cu privire la răspunsul Chinei, iar Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns joi la o solicitare de comentarii din partea AFP.

Pe parcursul pandemiei Covid-19, OMS a criticat în repetate rânduri autoritățile chineze pentru lipsa de transparență și de cooperare.

La mai bine de trei ani de la depistarea primelor cazuri în Wuhan, dezbaterile aprinse continuă să se desfășoare în jurul originii Covid-19.

Oamenii de știință sunt împărțiți între două teorii principale ale cauzei: o scăpare dintr-un laborator din oraș în care se studiau astfel de virusuri și un animal care a infectat oameni la o piață locală.

La începutul acestui an, experții OMS au declarat că sunt siguri că Beijingul deține mult mai multe date care ar putea face lumină asupra originii Covid.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China oms boli respiratorii