UPDATE 17:35 - Premierul olandez, Mark Rutte, a prezentat reginei demisia Guvernului sau minoritar de centru-dreapta, informeaza AFP.
Mark Rutte a luat decizia de prezentare a demisiei reginei Beatrix, dupa esecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu partidul de extrema-dreapta condus de Geert Wilders, se arata intr-un comunicat al Executivului olandez.
"Domnul prim-ministru Mark Rutte a prezentat, pe 23 aprilie 2012, Majestatii sale, demisiile tuturor ministrilor si secretarilor de stat, cu efect imediat", precizeaza comunicatul.
-------------------------
Premierul olandez Mark Rutte a prezentat luni, reginei Beatrix demisia Guvernului sau minoritar de centru-dreapta dupa esecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu aliatul sau din Parlament, partidul de extrema dreapta al lui Geert Wilders, (unul dintre oponentii fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen – n.r), relateaza AFP.
La 21 aprilie, liderul Partidului pentru Libertate (PVV), Geert Wilders, a decis sa nu mai sustina masurile de austeritate propuse de Guvern pentru a duce deficitul bugetar la 2,8% in 2013. Negocierile dintre Partidul Liberal (VVD) al lui Rutte, crestin-democratii din CDA si PVV-ul lui Wilders ar fi trebuit sa permita realizarea unor economii in valoare de 16 miliarde pentru 2013, in vederea respectarii normelor zonei euro in materie de deficit public. Insa Wilders a refuzat sa aprobe masurile, care, in opinia sa, ar fi scazut prea mult puterea de cumparare a olandezilor.
'Nu accept ca persoanele in varsta sa plateasca pentru absurdele revendicari ale autoritatilor de la Bruxelles', a explicat Wilders, referindu-se la calculele Biroului Central ale Planului, potrivit carora taierile de 14,2 milioane de euro, care ar implica o pierdere a puterii de cumparare de 3% pentru persoanele in varsta, ar insemna o frana pentru crestere si un somaj ridicat, relateaza De Volkskrant, preluat de presseurop.eu. Masurile privesc mai ales ingrijirile medicale, pensiile, salariile din administratia publica, TVA, ajutorul pentru tarile in dezvoltare si deductibilitatea dobanzilor pentru imprumuturile imobiliare.
Partidul lui Wilders, eurosceptic si islamofob, sustinea Guvernul in Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, dintre cele 150 cate numara Camera inferioara, pana la demisia, la 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.
Dupa sapte saptamani de negocieri 'bomba pe care Wilders a pus-o sub guvernul lui Rutte a aruncat Olanda intr-o perioada de incertitudine', considera De Volkskrant. Deoarece fara sustinerea PVV, Guvernul coalitiei intre crestin-democrati si liberali nu mai dispune de majoritate parlamentara. Premierul Mark Rutte va trebui sa ceara luni reginei Beatrix sa dizolve cea de-a Doua Camera pentru a organiza alegeri anticipate.
'Noua linie de aparare a PVV – 'Noi nu vrem taieri bugetare din ordinul celor de la Bruxelles’ – este insolenta', scrie si Trouw, care aminteste ca in 2010, Wilders semnase acordul guvernamental stipuland un deficit maxim de 2,8%. Cotidianul aplauda faptul ca PVV s-a 'demascat' astfel, dar fara bucurie: 'Daca nu era asa grava criza, Olanda ar fi scos un suspin de usurare'.
Romania si Bulgaria considera ca PVV este responsabil pentru amanarea deciziei privind aderarea lor la Schengen, apreciind ca este o situatie fara precedent in UE, cand nu un stat, ci un partid politic boicoteaza intregul Consiliu European.
Liderii UE au stabilit ca decizia privind momentul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi luata in septembrie, pe fondul blocajului exercitat de Olanda.
Guvernul olandez acum demisionar sustinea ca Romania si Bulgaria nu au inregistrat suficiente progrese in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate.