x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMUL CU SCHIMBAREA - Ţinta, Obama. Câştigătorul, Obama

OMUL CU SCHIMBAREA - Ţinta, Obama. Câştigătorul, Obama

de Marina Constantinoiu    |    29 Oct 2008   •   00:00
OMUL CU SCHIMBAREA - Ţinta, Obama. Câştigătorul, Obama

Alegerile americane încing spiritele la mai puţin de o săptămână până la votul propriu-zis, America furnizând “muniţia” grea la acest capitol. În timp ce doi tineri neonazişti erau arestaţi în statul Tennessee, sub acuzaţia că ar fi proferat ameninţări cu moartea la adresa lui Barack Obama, candidatul democraţilor la Preşedinţie, ziarul The Sun News din statul New Mexico îl anunţa pe acelaşi Obama câştigător al alegerilor.

Potrivit procesului-verbal întocmit la arestarea celor doi, aceştia ar fi intenţionat să ucidă 102 persoane de culoare, având ca scop final încercarea de a-l asasina pe candidatul democraţilor, Barack Obama, care ar fi primul preşedinte de culoare al Americii, dacă va fi ales la 4 noiembrie. Obama nu este însă la primele ameninţări de acest fel şi de aceea beneficiază, de la începutul campaniei sale, de protecţia agenţilor Secret Service (USSS), agenţia federală care se ocupă de securitatea preşedintelui Statelor Unite ale Americii şi a mai multor personalităţi. Până şi “industria” bancurilor s-a pus în mişcare de când cu această rundă a prezidenţialelor americane, glume tâmpite pe tema asasinării candidatului sau chiar proaspăt-alesului Barack Obama circulând cu mult curaj în întreaga lume, chiar de la începutul campaniei.

INTENŢIE
Tinerii arestaţi de această dată, Daniel Cowart (20 de ani) şi Paul Schlesselman (18 ani), originari din Tennessee şi Arkansas, au fost reţinuţi la Alamo (Tennessee) pentru “ameninţări la adresa unui candidat la Preşedinţie”, “deţinere ilegală de arme de foc” şi “complot în vederea furtului de arme”, conform Departamentului american al Justiţiei. Cei doi suspecţi intenţionau să jefuiască un magazin de arme şi apoi să împuşte mortal 88 de persoane de culoare şi să decapiteze alte 14”, “vizând în special o şcoală majoritar afroamericană”, potrivit agentului Brian Weaks, din cadrul Biroului federal american pentru alcool, tutun şi arme de foc (ATF), care a condus ancheta. Conform procesului-verbal, “acuzaţii au dat asigurări că erau dispuşi să moară în timpul acestei tentative de asasinat”.

ALESUL EUROPENILOR
Obama, pe care ziarul The Sun News din statul New Mexico l-a şi proclamat preşedinte, deşi alegerile încă nu au avut loc, este la momentul actual la o distanţă relativ mică faţă de contracandidatul său republican, John McCain, în sondajele de opinie din SUA, dar în topurile (evident, nerelevante pentru alegerile americane) europene extrem de popular. Europenii îl susţin pe Obama, aşteptând, poate, prea multe de la senatorul de Illinois în alegerile prezidenţiale americane, după cum comentează analiştii politici, citaţi de AFP.

SCHIMBARE DE TON?
De altfel, aceştia prevăd o schimbare a tonului în politica externă a SUA.În anumite dosare ca extinderea NATO, relaţiile cu Rusia, “marja sa de manevră politică este mai limitată”, adaugă el. “Nici un preşedinte american nu va spune Rusiei: faceţi ceea ce vreţi în Georgia”, apreciază James Goldgeier, expert în cadrul Consiliului pentru Relaţii Externe. Potrivit site-ului de campanie al candidatului democrat, “Barack Obama şi Joe Biden (partenerul său în tandemul democrat) cred că procesul de extindere a NATO, care a ajutat ţările din centrul Europei să se stabilizeze trebuie să continue, cu condiţia ca statele candidate la aderare să fie democratice, paşnice şi dispuse să contribuie la securitatea noastră comună”.

ALTĂ ABORDARE A ALIAŢILOR

Barack Obama s-a angajat să se consulte mai mult cu aliaţii decât predecesorul său, George W. Bush, în privinţa dosarelor internaţionale importante. Însă, în acelaşi timp, el a avertizat că aşteaptă de la europeni mai multă cooperare, în special în legătură cu Afganistanul. Candidatul democrat adoptă astfel poziţia administraţiei Gerge W. Bush, care vrea ca europenii să furnizeze mai multe trupe pentru combaterea insurgenţilor din Afganistan. Barack Obama s-a angajat să închidă centrul de la Guantanamo, una dintre cauzele lipsei de popularitate a lui Bush în Europa.

Lumea îl vrea pe democrat

Săptămâna trecută, Gallup a dat publicităţii un sondaj conform căruia “Lumea” îl preferă pe Barack Obama la Preşedinţia Statelor Unite ale Americii.

Sondajul a fost efectuat în 70 de ţări între lunile mai-septembrie 2008. Rezultatele au dezvăluit suportul internaţional pentru candidatul democrat. Peste 30 la sută dintre cei intervievaţi au spus că îl preferă la conducerea Americii pe Barack Obama, în timp ce doar 8 la sută l-au indicat drept favorit pe John McCain. Un procent covărşitor dintre cei intervievaţi, 62 la sută, au spus că nu au o opinie cu privire la subiect. Kenya îl preferă pe Obama într-un procent uimitor. Peste 89% dintre cei intervievaţi l-au indicat pe democrat în timp ce doar 3 procente l-au favorizat pe McCain. Explicaţia e clară. Barack Obama s-a născut din tată kenyan şi are chiar un frate vitreg care trăieşte în sărăcieîn estul Africii. Obama a fost abandonat de tatăl său, fiind crescut mai mult de bunicii din partea mamei. Norvegia îl preferă pe Obama în procent de 71%, Canada – 67%, Italia l-a indicat pe Obama în procent de 56 la sută, în timp ce francezii, belgienii şi germanii îl preferă cu puţin peste 60%. România nu a fost inclusă în cele 70 de ţări în care s-a efectuat sondajul. (Mihaela Biliovschi, Washington)

×
Subiecte în articol: externe obama barack barack obama