x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omul de afaceri Beny Steinmetz va fi judecat în Elveţia pentru corupţie şi fals

Omul de afaceri Beny Steinmetz va fi judecat în Elveţia pentru corupţie şi fals

12 Aug 2019   •   22:40
Omul de afaceri Beny Steinmetz va fi judecat în Elveţia pentru corupţie şi fals
Sursa foto: AlexStar/Getty Images/iStockphoto

Omul de afaceri franco-israelian Beny Steinmetz va fi judecat la Geneva, la o dată încă neprecizată, pentru corupţie şi fals în legătură cu o concesiune minieră din Guineea, în perioada 2005-2010, a anunţat luni procuratura elveţiană, conform AFP.

Procurorul de caz consideră că Steinmetz şi a doi colaboratori ai săi - un francez şi un belgian, conform presei elveţiene - au corupt agenţi publici străini şi au falsificat documente.

Inculpaţii sunt acuzaţi că au mituit-o pe una din soţiile fostului preşedinte al Guineei, Lansana Conte, pentru a elimina un concurent şi pentru a câştiga în favoarea Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) concesiuni miniere în regiunea Simandou din sud-estul ţării. Mita de aproximativ zece milioane de dolari a asigurat, potrivit procuraturii, eliminarea grupului minier britanic Rio Tinto, iar sumele au fost ascunse prin întocmirea unor contracte şi facturi false.

Steinmetz, care în perioada respectivă avea reşedinţa la Geneva, a obţinut licenţa de exploatare a unei mine de fier în Simandou chiar înaintea decesului preşedintelui Conte, în 2008. În 2013, afaceristul a afirmat într-un interviu că a investit în Guineea 170 de milioane de dolari, iar în 2010 a vândut mina grupului brazilian Vale cu 2,5 miliarde de dolari. El l-a acuzat pe actualul preşedinte Alpha Conde că a organizat manevre împotriva sa, alături de miliardarul american George Soros.

Anul acesta, Steinmetz a ajuns la un acord cu preşedinţia Guineei. Acuzaţiile de corupţie împotriva sa au fost retrase, iar el a renunţat la drepturile asupra zăcământului din Simandou. Autorităţile elveţiene nu a închis însă dosarul, iar pedepsele pentru infracţiunile menţionate sunt între doi şi zece ani închisoare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Beny Steinmetz elvetia