x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OPINIE UCRAINEANĂ/ "Vizita preşedintelui Băsescu, un eşec al Kievului"

OPINIE UCRAINEANĂ/ "Vizita preşedintelui Băsescu, un eşec al Kievului"

17 Mar 2009   •   00:00

Scandalul expulzării de diplomaţi români şi ucraineni de către autorităţile de la Kiev şi de cele de la Bucureşti ar putea avea legătură cu alegerile care urmează în România. Opinia aparţine vicepreşedintelui Comisiei de Relaţii Internaţionale din Parlamentul ucrainean, Leonid Kozhara, care a făcut, la Bucureşti, mai multe comentarii legate de acest caz care, spune el, nu e pe deplin elucidat.



"Din păcate, nu ştim exact ce s-a întâmplat. Am înţeles că nu e ceva obişnuit şi uneori se întâmplă lucruri rele. Dar noi nu vrem să facem publicitate mare acestui caz (...). Însă uneori se pare că partea română acordă prea multă atenţie acestui caz", a comentat Kozhara.

Întrebat dacă acest scandal va afecta participarea Ucrainei la summitul NATO, Kozhara a replicat că, în opinia sa, totul are mai degrabă legătură cu alegerile programate în România. El a mai sugerat că "dacă acest eveniment negativ chiar a existat în realitate, trebuie să uităm de el, să întoarcem această pagină şi să găsim ceea ce este comun între ţările noastre".

Oficialul ucrainean a făcut aceste declaraţii la Bucureşti, unde participă la dezbaterea organizată de PSE şi intitulată "Un proiect comun pentru Regiunea Mării Negre".

INSULA ŞERPILOR
Referindu-se într-un discurs la regiunea Mării Negre, parlamentarul de la Kiev a menţionat finalul disputei istorice româno-ucrainene.

"Mă bucur să vă pot informa că disputa veche între România şi Ucraina s-a terminat cu succes. Ţările  noastre au avut o ocazie foarte bună de a începe, de a scrie o nouă pagină în cooperarea bilaterală şi eu ca reprezentant al partidului de opoziţie din Ucraina -  Partidul regiunilor - trebuie să spun că nu înţeleg de ce oficialităţile de la Kiev nu profită de toate aceste ocazii care apar", a comentat el.

Ulterior, întrebat la ce ocazii s-a referit concret, el a menţionat planurile care fuseseră făcute în vederea vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Kiev şi eşuate, în opinia sa, din cauza părţii ucrainene.

EŞEC DIN RAŢIUNI TEHNICE
"Ştiţi că plănuiam o vizită oficială din partea preşedintelui Traian Băsescu la Kiev. Din păcate, aceasta a eşuat din raţiuni tehnice. Cred că cea mai mare responsabilitate în acest caz revine părţii ucrainene. Nu fac parte din actualul Guvern. Reprezint Partidul Regiunilor, dar cred că ar trebui să dăm deoparte obstacolele dintre România şi Ucraina. Este un bun moment pentru o nouă cooperare între România şi Ucraina. Vizita preşedintelui Traian Băsescu ar trebui să aibă loc cât mai curând", a spus el.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe