x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziția de dreapta ia fața guvernanților și ar putea câștiga la limită alegerile din Suedia

Opoziția de dreapta ia fața guvernanților și ar putea câștiga la limită alegerile din Suedia

12 Sep 2022   •   11:31
Opoziția de dreapta ia fața guvernanților și ar putea câștiga la limită alegerile din Suedia

Alianța de dreapta din Suedia a trecut în fruntea cursei electorale, cu aproximativ 90% din voturi numărate după alegerile generale de duminică. Astfel, rezultatele indică un nou guvern după opt ani de guvernare social-democrată, potrivit CNN.

Luni dimineață, cifrele arătau că moderații, democrații suedezi, creștin-democrații și liberalii au obținut 176 de locuri în parlamentul de 349 de locuri, față de 173 pentru centru-stânga.

Ca o dovadă suplimentară a unei schimbări spre dreapta, Democrații Suedezi anti-imigrație sunt pe cale să depășească Moderații devenind al doilea partid ca mărime din Suedia și cel mai mare din opoziție. Aceasta este o schimbare istorică într-o țară care s-a mândrit mult timp cu toleranța și deschiderea față de exterior.

Cu toate acestea, liderul moderaților, Ulf Kristersson, va fi probabil candidatul dreptei pentru funcția de prim-ministru.

„Nu știm care va fi rezultatul. Dar sunt gata să fac tot ce pot pentru a forma un guvern nou, stabil și viguros pentru întreaga Suedie și pentru toți cetățenii săi", a declarat Kristersson în fața susținătorilor.

Având în vedere că voturile din străinătate și unele voturi prin corespondență nu au fost încă numărate, iar marja dintre cele două alianțe este foarte mică, rezultatele ar putea să se schimbe.

Kristersson a mai spus că va încerca să formeze un guvern cu creștin-democrații și, eventual, cu liberalii, și că se va baza pe sprijinul democraților doar în parlament. Totuși, specialiștii spun că s-ar putea să îi fie greu să țină în afara guvernării un partid mai mare decât al său.

„În acest moment se pare că va avea loc o schimbare de putere. Ambiția noastră este de a face parte din guvern", a declarat Jimmie Akesson, liderul Democraților Suedezi, la o petrecere organizată după alegeri.
Prim-ministrul social-democrat Magdalena Andersson nu și-a recunoscut înfrângerea în noaptea alegerilor, spunând că rezultatele sunt prea strânse pentru a fi stabilite.

Autoritatea electorală a declarat că un rezultat preliminar oficial va fi anunțat miercuri, în cel mai bun caz.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri suedia