x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziția din Turcia îl învinge zdrobitor pe Erdogan în alegerile locale

Opoziția din Turcia îl învinge zdrobitor pe Erdogan în alegerile locale

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2024   •   10:00
Opoziția din Turcia îl învinge zdrobitor pe Erdogan în alegerile locale
Sursa foto: Hepta

Turcii i-au aplicat președintelui Tayyip Erdogan și partidului său cea mai mare lovitură electorală, duminică, în cadrul scrutinului local la nivel național care a reafirmat opoziția ca forță politică și l-a întărit pe primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, ca principal rival al președintelui.

După numărarea majorității voturilor, Imamoglu conducea cu 10 puncte procentuale în cursa pentru primăria din Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, în timp ce Partidul Republican al Poporului (CHP) a păstrat Ankara și a câștigat alte 15 primării în orașe din țară.

Aceasta a marcat cea mai mare înfrângere pentru Erdogan și Partidul său AKP (AKP) în cele peste două decenii de când se află la putere și ar putea semnala o schimbare în peisajul politic divizat al țării. Erdogan a numit acest moment un „punct de cotitură” în discursul său de după miezul nopții, scrie Reuters.

El și AKP s-au descurcat mai rău decât au prezis sondajele de opinie din cauza inflației în creștere, a alegătorilor islamiști nemulțumiți și, în Istanbul, a atracției lui Imamoglu dincolo de baza seculară a CHP, au declarat analiștii.

„Cei care nu înțeleg mesajul națiunii vor pierde în cele din urmă”, a declarat Imamoglu, în vârstă de 53 de ani, în fața a mii de susținători bucuroși, duminică noaptea, unii dintre ei scandând pentru ca Erdogan să demisioneze.

„În această seară, 16 milioane de cetățeni din Istanbul au trimis un mesaj atât rivalilor noștri, cât și președintelui”, a declarat fostul om de afaceri, care a intrat în politică în 2008 și este acum prezentat pe scară largă ca un posibil contracandidat la președinție.

Erdogan, care în anii '90 a fost și primar al orașului său natal, Istanbul, a făcut o campanie intensă înaintea alegerilor municipale, pe care analiștii le-au descris ca fiind un indicator atât al sprijinului său, cât și al durabilității opoziției.

Adresându-se mulțimii adunate la sediul AKP din Ankara, capitala, Erdogan a declarat că alianța sa a „pierdut altitudine” în întreaga națiune și că va lua măsuri pentru a răspunde mesajului venit din partea alegătorilor.

„Dacă am făcut o greșeală, o vom repara” în anii următori, a spus el. „Dacă ne lipsește ceva, vom completa”.

În altă parte, în Ankara, alte mii de susținători au fluturat steaguri turcești și ale partidului pentru un discurs al primarului reales al CHP, Mansur Yavas, care l-a învins pe contracandidatul său din partea AKP, aceasta fiind o altă dezamăgire pentru Erdogan.

După ce au fost numărate 92,92% din urnele de vot deschise în Istanbul, cel mai mare oraș din Europa și motorul economic al țării, Imamoglu a avut 50,92% susținere, față de 40,05% pentru contracandidatul AKP, Murat Kurum, fost ministru în guvernul lui Erdogan.

Sondajele au prezis o competiție strânsă la Istanbul și posibile pierderi pentru CHP în întreaga țară. Cu toate acestea, rezultatele oficiale parțiale raportate de agenția de stat Anadolu au arătat că AKP și principalul său aliat au renunțat la primării în 19 municipalități cheie, inclusiv în marile orașe Bursa și Balikesir din nord-vestul industrializat, ceea ce ar putea reflecta tensiunile asupra salariaților.

CHP a condus la nivel național cu aproape 1% din voturi, o premieră în ultimii 35 de ani, au arătat rezultatele.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×