O companie finanţată de armata SUA a dezvoltat un procedeu prin care rănile făcute de gloanţe pot fi închise în 15 secunde.
În prezent, pentru a opri sângerarea provocată de plăgile împuşcate, principala cauză a morţii pe câmpul de luptă, medicii folosesc tifonul pe care îl introduc adânc în rană pentru a opri hemoragia.
Metoda nu este foarte eficientă, însă, tampoanele trebuind să fie schimbate des, ceea ce duce la alte hemoragii.
Armata SUA a finanţat compania RevMedx cu 5 milioane de dolari pentru a găsi o medodă mai eficientă. RevMedx a dezvoltat un fel de seringă care conţine bucăţi mici de burete. Seringa, denumită "XStat" se introduce în rană, bureţii fiind băgaţi înăuntru prin apăsarea pistonului. Potrivit companiei, în cel mult 15 secunde plaga este sigilată, iar hemoragia se opreşte.
John Steinbaugh, un medic militar care a lucrat alături de compania RevMedx, spune că ideea seringii a fost preluată după tuburile cu spumă poliuretanică.
"Asta ne-am imaginat că ar fi soluţia perfectă. Ceva care poate fi introdus în rană, iar odată ajuns acolo să-şi mărească volumul şi să oprească sângerarea. Nu s-a putut cu spumă poliuretanică pentru că presiunea sângelui ar fi dat-o afară", spune Steinbaugh.
În schimb, echipa a început să folosească bureţi tăiaţi în bucăţele de câte un centimetru, care odată ajunşi în rană îşi măresc volumul şi umplu plaga, aderând totodată şi la suprafaţa umedă din jur şi împiedicând sângele să iasă.
RevMedx a testat produsul cu succes pe animale, folosind bureţi confecţionaţi din rumeguş de lemn şi îmbibaţi într-o substanţă coagulantă. Fiecare burete este prevăzut cu un "X" care apare la radiografii, astfel încât aceştia să nu fie uitaţi în pacient, în momentul în care ajunge la spital.
O astfel de seringă ar urma să coste până în 100 de dolari şi ar putea intra nu doar în dotarea medicilor, dar şi a soldaţilor, urmând să fie fabricată în mai multe dimensiuni, pentru diferite tipuri de gloanţe.
"Am petrecut mult timp pe fronturile din Orientul Mijlociu şi ştiu că o astfel de procedură ar fi ajutat mulţi soldaţi", a mai spus Steinbaugh.
Pentru a putea fi folosită, "XStat" trebuie să mai primească aprobarea Food and Drug Administration, agenţia care aprobă dacă un medicament poate fi utilizat sau nu.