x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opt persoane au murit în urma bombardamentelor din Siria. Armistițiul de pace nu este respectat

Opt persoane au murit în urma bombardamentelor din Siria. Armistițiul de pace nu este respectat

14 Ian 2017   •   16:15
Opt persoane au murit în urma bombardamentelor din Siria. Armistițiul de pace nu este respectat

Raidurile aeriene s-au înteţit în provincia siriană Idlib aflată sub controlul insurgenţilor şi jihadiştilor din Fateh al-Sham, ducând sâmbătă la moartea a opt oameni, printre care civili, şi fragilizând şi mai mult armistiţiul, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP. 

Intrat în vigoare la 30 decembrie, armistiţiul nu include Fateh al-Sham şi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), potrivit mediatorilor acordului, Rusia şi Turcia. Însă marile grupări ale insurgenţilor sunt aliate Fateh al-Sham, ceea ce complică aplicarea lui. 

Armistiţiul ar urma să deschidă calea negocierilor între rebeli şi regimul de la Damasc, negocieri prevăzute să aibă loc în 23 ianuarie la Astana (Kazahstan), în încercarea de a găsi o soluţie la acest conflict, în care sunt implicate mai multe părţi şi care s-a soldat deja cu peste 310.000 de morţi în aproape şase ani. 

Provincia Idlib (nord-vest) este ţinta aviaţiei militare a regimului de la Damasc şi a aliatului său rus, dar şi a coaliţiei internaţionale condusă de SUA, care îşi concentrează atacurile asupra Fateh al-Sham, fosta ramură siriană a Al-Qaida. Începând de vineri seara, loviturile aeriene s-au multiplicat asupra mai multor localităţi din această provincie, fiind însoţite de bombardamente de artilerie, potrivit OSDO, cu sediul la Londra şi care beneficiază de o amplă reţea de informaţii pe întreg teritoriul Siriei. 

Sâmbătă, "opt persoane, majoritatea civili, au murit în raiduri asupra oraşului Maaret Masrine, întreprinse fie de aviaţia siriană, fie de cea a Rusiei", în nordul provinciei Idlib, a precizat OSDO. Cu o zi înainte, trei civili membri ai aceleiaşi familii, printre care un copil, au fost ucişi, iar alte zeci de persoane, inclusiv membri ai apărării civile, au fost rănite în bombardamente asupra altor sectoare din provincie. 

Raidurile aeriene şi tirurile de artilerie au vizat şi regiuni aflate sub controlul rebelilor în provinciile Alep (nord) şi Hama (centru), potrivit OSDO. 

"Faptul că civili continuă să moară în bombardamente demonstrează că armistiţiul nu mai este în practică respectat", a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, citeatează Agerpres.

×
Subiecte în articol: siria bombardamente armistitiu de pace isis