x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Ordinea globală se destramă”, afirmă președintele Conferinței de securitate de la Munchen

„Ordinea globală se destramă”, afirmă președintele Conferinței de securitate de la Munchen

08 Feb 2019   •   17:01
„Ordinea globală se destramă”, afirmă președintele Conferinței de securitate de la Munchen

Preşedintele Conferinţei de securitate de la Munchen, Wolfgang Ischinger, a afirmat vineri, cu o săptămână înaintea începerii evenimentului, că 'ordinea mondială se destramă', o declaraţie ce nu este de natură să liniştească temerile legate de creşterea incertitudinii la nivel global, notează dpa.

Ideea unei ordini internaţionale bazate pe reguli comune şi pe o structură globală ordonată va putea fi cu greu menţinută, a fost de părere Ischinger, în opinia căruia rivalitatea dintre superputeri se va acutiza tot mai mult.

Wolfgang Ischinger şi-a arătat regretul faţă de sfârşitul Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) dintre SUA şi Rusia, numindu-l 'o tragedie pentru ordinea de securitate europeană' şi un eveniment grav. 

Există, de asemenea, pericolul ca şi alte tratate de dezarmare dintre SUA şi Rusia să fie blocate, a observat preşedintele Conferinţei de la Munchen.

Ischinger s-a referit şi la decizia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a nu lua parte la conferinţa de la Munchen, explicând-o prin raţiuni de politică internă.

'Pot înţelege că trebuie să-şi regândească priorităţile', a spus Ischinger, cu referire la criza politică declanşată de protestele 'vestelor galbene' împotriva guvernului francez.

Conferinţa de securitate de la Munchen va avea loc între 15 şi 17 februarie, la ea fiind aşteptaţi să participe aproape 100 de miniştri şi 40 de şefi de stat sau de guvern.

AGERPRES

×