x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizaţii evreieşti din Ungaria cer Guvernului scoaterea lui Nyirő József din programa şcolară

Organizaţii evreieşti din Ungaria cer Guvernului scoaterea lui Nyirő József din programa şcolară

de Istvan Deak    |    26 Iun 2012   •   14:48
Organizaţii evreieşti din Ungaria cer Guvernului scoaterea lui  Nyirő József din programa şcolară

Mai multe organizatii evreiesti din Ungaria solicita Guvernului de la Budapesta condus de Viktor Orban reexaminarea programei scolare si eliminarea din aceasta a unor scriitori considerati antisemiti. Printre acestia se numara si scriitorul maghiar nascut in Romania, la Jimbor (judetul Brasov), Nyiro József, a carui comemorare la 27 mai, la Odorheiu Secuiesc, s-a transformat intr-un adevarat conflict diplomatic intre Romania si Ungaria, dar si intre Israel si Ungaria, mai ales din cauza implicarii in organizarea ceremoniei a sefului Parlamentului ungar, Kövér László. Initial, la Odorheiu Secuiesc ar fi trebuit sa fie reinhumate ramasitele pamantesti ale scriitorului maghiar, insa Guvernul Romaniei s-a opus categoric, interzicand aducerea in tara a sicriului purtand osemintele.

Dupa ce organizatorii reinhumarii au decis incinerarea osemintelor si aducerea in tara doar a unei urne cu cenusa, autoritatile romane au anuntat ca se opun oricarei incercari de reinhumare a lui Nyiro József si mai ales de omagiere a lui, date fiind acuzatiile care ii sunt aduse scriitorului.

Organizatiile precizeaza intr-un comunicat citat de cotidianul Nepszabadsag ca scriitorii Nyiro József, Wass Albert (si el originar din Romania), Sinka István, Szabó Dezso au raspandit ura si antisemitismul, si prin urmare este inacceptabil ca ei sa constituie o parte integranta a educatiei tinerilor din ziua de azi.

Potrivit comunicatului, Nyiro József a fost un sustinator al regimului lui Szálasi Ferenc, care a facut sute de mii de victime, si este de neacceptat faptul ca presedintele Parlamentului, Kövér László, s-a implicat in organizarea reinhumarii unei astfel de persoane, care a fost loiala Guvernului Partidului Crucilor cu Sageti pana in ultimul moment.

Reactia autoritatilor de la Budapesta nu s-a lasat asteptata. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Invatamantului, Hoffmann Rozsa, a declarat ca Guvernul ungar nu va relua dezbaterile pe aceasta tema. "Programa scolara a fost acceptata de Guvern nu cu mult timp in urma, astfel ca nu luam in calcul o reanalizare a ei. Scriitorii amintiti de organizatiile evreiesti nu reprezinta programa obligatorie. Nu este interzis ca in scoli sa se predea si alti autori, de aceea consider protestul lor ca fiind nefondat', a declarat Hoffmann. Subiectul a fost comentat si de fostul ministru al Invatamantului, Hiller Istvan (MSZP), care se alatura demersului initiat de organizatiile evreiesti. "Viata si opera unui scriitor nu pot fi tratate distinct. Prin includerea autorilor Nyiro si Wass in programa scolara, operele lor nu vor fi citite de critici literari, ci de tineri de 12-14 ani, iar acestor copii nu le putem preda autori care dadeau ca exemplu conducatorii nazisti tinerilor din acea perioada. Asa a fost Nyiro, care a sustinut politica lui Szálasi si a fost membru al Parlamentului condus de acesta', a precizat Hiller. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×