x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Originea coronavirusului. OMS crede că fermele de animale sălbatice din China sunt cea mai probabilă sursă a pandemiei

Originea coronavirusului. OMS crede că fermele de animale sălbatice din China sunt cea mai probabilă sursă a pandemiei

18 Mar 2021   •   13:53
Originea coronavirusului. OMS crede că fermele de animale sălbatice din China sunt cea mai probabilă sursă a pandemiei

În urma unei investigații care s-a întins pe mai multe luni, Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că fermele de animale sălbatice din China sunt cea mai probabilă sursă a pandemiei de COVID-19, potrivit Live Science.

Aceste ferme de animale, majoritate situate în jurul provinciei Yunnan din sud-vestul Chinei, furnizau animale comercianților din piața de fructi de mare din Wuhan, unde au fost înregistrate primele cazuri de COVID-19, a declarat zoologul Peter Daszak, unul dintre experții care a făcut parte din misiunea de investigație a OMS în China, pentru NPR.

O parte a acestor animale sălbatice ar fi fost infectate de către liliecii din zonă.

OMS urmează să publice un raport despre originile pandemiei în următoarele săptămâni.

O echipă de experți a OMS s-a deplasat în luna ianuarie în China pentru a investiga sursa SARS-CoV-2, vizitând inclusiv orașul Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei care a infectat peste 120 de milioane de persoane și a provocat decesul a 2,6 milioane la nivel mondial.

Consensul general printre oamenii de știință este că virusul circula printre lilieci și a sărit la oameni, cel mai probabil printr-o specie intermediară.

Exact acest lucru a fost descoperit și de echipa OMS: virusul a trecut probabil de la liliecii din sudul Chinei la animalele sălbatice din ferme și apoi la oameni.

Fermele de animale sălbatice sunt un proiect pe care guvernul chinez îl promovează de 20 de ani pentru a scoate comunitățile rurale din sărăcie și diminua decalajul dintre mediul urban și cel rural, potrivit lui Daszak și NPR.

„Ei iau animale exotice precum zibete, porci spinoși, pangolini, câini enot și șobolani de bambus și îi înmulțesc în captivitate”, a declarat Daszak pentru NPR.

În luna februarie a anului trecut China a închis acele ferme, probabil fiindcă guvernul a considerat că au făcut parte din calea de transmitere de la lilieci la oameni, potrivit zoologului.

Autoritățile de la Beijing au trimis instrucțiuni crescătorilor despre cum să îngroape, ucidă sau incinereze animalele în moduri care să oprească transmiterea virusului, relatează acesta.

Majoritatea fermelor sunt situate în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei sau în apropierea ei, locul unde oamenii de știință au descoperit anterior un virus la lilieci care este similar în proporție de 96% cu SARS-CoV-2.

Totuși, OMS încă nu știe care este animalul care a transmis virusul de la lilieci la oameni.

 

 

×
Subiecte în articol: coronavirus Covid-19 origine China Wuhan