x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OSCE cere eliberarea imediată a patru dintre oficialii săi, reținuți în estul Ucrainei

OSCE cere eliberarea imediată a patru dintre oficialii săi, reținuți în estul Ucrainei

25 Apr 2022   •   14:10
OSCE cere eliberarea imediată a patru dintre oficialii săi, reținuți în estul Ucrainei
Sursa foto: Agerpres

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a cerut eliberarea imediată a patru membri ai Misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) în Ucraina care au fost „reținuți în zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk”, din estul țării.

„Detenția membrilor misiunii naționale SMM în Donețk și Luhansk este inacceptabilă și solicităm eliberarea lor imediată”, a declarat președintele în exercițiu al OSCE și ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, într-o declarație făcută duminică noaptea, potrivit CNN.

OSCE a anunțat sâmbătă că mai mulți membri ai personalului său sunt reținuți, dar nu a confirmat public cine este responsabil pentru detenția lor - cu toate acestea, zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk sunt controlate de separatiștii susținuți de Rusia.

Luni, un purtător de cuvânt al OSCE a declarat pentru CNN că „încă lucrează pentru a asigura eliberarea personalului misiunii lor”.

SMM este o divizie civilă neînarmată a OSCE, însărcinată cu observarea și raportarea zonelor de conflict. Aceasta și-a menținut prezența în Ucraina din 2014, la cererea guvernului, după anexarea Crimeei de către Rusia și izbucnirea conflictului în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

La 31 martie, mandatul SMM al OSCE în Ucraina a expirat după ce Rusia, care este unul dintre cele 57 de state participante la organizație, a blocat prelungirea acestuia, însă SMM a continuat să opereze în Ucraina în calitate administrativă.

Secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, a declarat că personalul SMM a fost supus la „intimidare, hărțuire și retorică publică ostilă” în zonele separatiste susținute de Rusia din Donețk și Luhansk, după expirarea mandatului.

„Condamn actele deplorabile de intimidare, hărțuire și retorică publică ostilă împotriva personalului SMM și al misiunii în zonele neguvernamentale controlate de guvern din Donețk și Luhansk. Toți membrii misiunii noastre naționale rămân funcționari ai OSCE și ar trebui să beneficieze de imunitate funcțională, inclusiv în această perioadă în care mandatul a expirat”, a declarat Schmid.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: osce