x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pacienţii din Germania, transformaţi în cobai.

Pacienţii din Germania, transformaţi în cobai.

de Anca Aldea    |    07 Iun 2011   •   21:00
Pacienţii din Germania, transformaţi în cobai.

Medicamentul numit Eculizumab, produs de compania farmaceutica americana Alexion, este folosit de medicii din Germania pentru a trata cazurile severe de infestare cu bacteria E.coli. In lipsa altor solutii si dat fiind faptul ca asemenea cazuri nu pot fi tratate cu antibiotice, specialistii au incercat inclusiv varianta dializei in speranta ca vor reusi sa elimine din organism toxinele generate de aceasta bacterie parazita, scrie pu­blicatia germana Der Spiegel, citata de Agerpres. Pentru ca nici dializa nu a functionat, medicii germani au inceput sa foloseasca de cateva zile, medicamentul american Eculizu­mab, comercializat sub marca Soliris.

Ei au recurs la aceasta solutie dupa ce au aflat ca la Universitatea Heilderberg se studia din toamna lui 2010 posibilitatea de a trata pacientii infestati cu E.coli cu medicamentul Eculizumab.
Dr Franz Schäfer, specialist in nefrologie la Universitatea Heidelberg si seful echipei de cercetatori, a avut trei pacienti copii. Unul dintre acestia – micuta Sophie (in varsta de 3 ani) – fusese internat cu hemiplagie din cauza contaminarii cu E.coli. Aflata in stare foarte grava, fetita a primit medicamentul Ecu­lizumab si 'in doar 24 de ore starea ei s-a imbunatatit considerabil, iar dupa trei zile nu a mai fost nevoie de dializa. Dupa inca sase zile, Sophie a fost externata', scrie Der Spiegel. Concluziile si rezultatele studiului condus de dr Schäfer ar fi trebuit pu­blicate in revista New En­gland Journal of Medicine, insa izbucnirea epidemiei din Europa a impie­dicat procesul.

Alarmati de faptul ca Eculizu­mab este folosit in prezent in toate spitalele unde exista cazuri grave de contaminare cu E.coli, cercetatorii sunt de parere ca nu putem genera­liza eventuala eficienta a medicamentului. Tot ei insista si asupra faptului ca la pacientii carora li s-a administrat Eculizumab s-a inregistrat 'o stare de sanatate mai buna, dar continua sa ramana grava'. In prezent sunt tratate aproximativ 100 de persoane pe intreg teritoriul Germaniei, fiecare dintre pacient fiind intrebat in prealabil daca este de acord sa incerce tratamentul cu Eculizumab si sa participe astfel la un experiment medical riscant. Acest medicament, unul dintre cele mai scumpe din lume, nu a fost testat suficient si nici aprobat pentru folosirea in cazul infectiilor cu E.coli. El este folosit in spitale, cu aprobare, doar pentru cazul unei boli rare de sange, PNH (paroxysmal nocturnal hemoglobinuria).

Primul deces in Statele Unite legat de bacteria E.coli
Doua vesti rele au venit zilele acestea din America de Nord. In Canada, mai precis la Ontario, a aparut primul caz suspect de E.coli la un pacient care a calatorit recent in Germania. 'Testele preliminare au confirmat prezenta unei toxine compatibile cu actuala epidemie de E.coli din Europa, insa rezultatele complete vor fi disponibile peste cateva zile', a declarat o sursa din cadrul serviciilor de sanatate. Mai la sud, in Statele Unite, au fost inregistrate mai multe cazuri suspecte. Potrivit presei din Virginia (SUA), o fetita in varsta de 2 ani a decedat la sfarsitul saptamanii trecute, iar medicii nu exclud ca de vina sa fi fost bacteria ucigasa E.coli, care face ravagii in Europa. Robert Parker, ofiterul de presa de la Departamentul de Sanatate din Virginia, a declarat jurnalistilor ca 'testele confirma prezenta bacteriei E.coli 0157:H7. Aceasta radacina de E.coli sta la baza unei boli foarte severe'. Fetita fusese internata cu diaree hemoragica dupa ce s-a balacit intr-un bazin.

×
Subiecte în articol: externe