x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pakistan - Lui Musharraf i se apropie sfirsitul politic

Pakistan - Lui Musharraf i se apropie sfirsitul politic

de Sînziana Stancu    |    08 Aug 2008   •   00:00

Coalitia guvernamentala din Pakistan va lansa o procedura de destituire a presedintelui tarii, Pervez Musharraf, banuit ca a fost implicat in asasinarea fostului premier Benazit Bhutto.



Coaliţia guvernamentală din Pakistan va lansa o procedură de destituire a preşedintelui ţării, Pervez Musharraf, bănuit că a fost implicat în asasinarea fostului premier Benazit Bhutto.

Anunţul-surpriză a fost făcut de soţul văduv al lui Bhutto, Asif Ali Zardari, unul dintre şefii coaliţiei guvernamentale, lider al Partidului Poporului Pakistanez (PPP), scrie AFP. "Avem veşti bune pentru democraţie. Coaliţia este de părere că a devenit imperativă lansarea unei proceduri de destituire a generalului Musharraf", a declarat Zardari în cadrul unei conferinţe de presă. Măsura spectaculară fusese însă dezvăluită azi dimineaţă, înaintea conferinţei, de surse guvernamentale. Zardari şi fostul premier pakistanez Nawaz Sharif, un alt lider al coaliţiei, au negociat intens cu membrii acesteia, în ultimele trei zile, pentru luarea unei asemenea iniţiative. Generalul  Musharraf a preluat puterea, printr-o lovitură sîngeroasă, în 1999. În luna februarie, el a renunţat la controlul armatei, iar aliaţii săi au fost învinşi în alegeri. Şi-a păstrat în schimb prerogativa de a dizolva Parlamentul. A fost acuzat că a pus la cale asasinarea, la sfîrşitul lunii decembrie, a fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, principala sa rivală democrată, în timpul campaniei sale electorale. Iniţial, preşedintele ţării afirmase că ar demisiona în cazul în care s-ar pune problema să fie destituit, însă după şocantul anunţ, el nu a mai făcut nici un comentariu pe această temă, scrie BBC online.

FĂRĂ PRECEDENT. Măsura este fără precedent în politica pakistaneză. Pentru procedura de destituire este nevoie de votul a 50% dintre membrii Senatului sau Adunării Naţionale, apoi de transmiterea notificarii de destituire preşedintelui ţării şi de un răgaz de trei zile, pentru ca el să dea un răspuns. După aceea, Senatul şi Adunarea vor dezbate împreună, într-o perioadă cuprinsă între 7 şi 14 zile procedura, adoptînd o rezoluţie, cu o majoritate de două treimi.

Zardari îl acuză pe Musharaf că împiedică democratizarea ţării, mai ales prin politica economică pe care o adoptă, punînd beţe-n roate aplicării reformelor dorite de coaliţia guvernamentală. "El subminează tranziţia către democraţie", l-a acuzat Zardari pe Musharraf, avertizîndu-l, în acelaşi timp, să nu încerce să se folosească de prerogativa de a dizolva Parlamentul. "Dacă va face acest lucru, va fi ultimul verdict pe care îl va da împotriva poporului!", s-a exprimat Zardari în faţa ziariştilor.

×
Subiecte în articol: externe