x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Benedict al XVI-lea şi-a încheiat ultimul act public la Vatican în calitate de Papă

Benedict al XVI-lea şi-a încheiat ultimul act public la Vatican în calitate de Papă

27 Feb 2013   •   11:01
Benedict al XVI-lea şi-a încheiat ultimul act public la Vatican în calitate de Papă
UPDATE 14:35 - Benedict al XVI-lea şi-a încheiat audienţa publică de astăzi, ultimul act public la Vatican în calitate de Papă. Suveranul Pontif a părăsit Piaţa Sf.Petru înconjurat cu ample ovaţii de cei peste 150.000 de credincioşi şi pelerini prezenţi, transmite EFE.

La audienţă au asistat unele personalităţi politice, între care preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic, pe care Benedict al XVI-lea le salută în aceste momente, în privat, în Sala Clementină din Palatului Apostolic.

---------------------

Papa Benedict își ia rămas bun de la credincioșii și pelerinii reuniți, astăzi, în Piața Sfântul Petru din Vatican, în ultima sa audiență publică. Un număr de 50.000 de bilete au fost rezervate pentru participarea la audienţă, fără a pune la socoteală zecile de mii de persoane care se vor afla în exterior, fără bilete, în piaţă şi pe Via della Conciliazione, bulevardul care conduce la Vatican.

LIVE VIDEO din Piaţa Sfântul Petru

De această dată, Joseph Ratzinger va face un tur mai lung decât de obicei cu papa-mobilul şi nu mai este prevăzut momentul 'baciamano', când unele persoane au privilegiul de a săruta inelul papei şi de a schimba câteva cuvinte cu el, anunţă AFP, citată de Agerpres. În ziua următoare, după ce îi va saluta pe cardinali, Joseph Ratzinger va părăsi Vaticanul, fără ceremonie, pentru a se retrage în rugăciune şi studiu, cu titlul de 'Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, papă emerit', la reşedinţa de vară din Castel Gandolfo.

Ultimul 'act public' va fi salutul adresat credincioşilor din dioceza Albano din balconul palatului din Castel Gandolfo, prevăzut joi, potrivit presei italiene.

Cu o simplitate care corespunde temperamentului său, papa va pune capăt funcţiilor sale, joi, la ora 19.00 GMT. Vaticanul speră că succesorul va fi ales repede şi va putea celebra Paştele la sfârşitul lunii martie.

În vârstă de 85 de ani, Suveranul Pontif a anunţat la 11 februarie că nu mai are forţa de a-şi îndeplini atribuţiile. Decizia sa a produs stupoare, inclusiv în cadrul Bisericii, care de şapte sute de ani nu mai asistase la o demisie voluntară a unui papă.

×